DET STORE RODEHOVED

NÅR FESTEN SLUTTER

d

PICTURE CREDIT // PULP FICTION

Jeg har, gennem tiden, stiftet bekendskab med en lang række mennesker, der har påvirket min opfattelse af, og forståelse for, den “sociale legalisering” af narko – og var jeg havnet i modebranchen et par år tidligere, havde jeg sikkert også selv hørt til den gruppe, der nærmest dyrker indtagelse af kokain på weekendbasis. Heldigvis var min opfattelse af stort set alle former for narko påvirket af min opvækst i provinsen, hvor stoffer var noget, steroidebrødrene på Dansebaren tog, og som derfor, for mig, havde low life associationer.

Jeg er nu blevet præsenteret for emnet, og ikke mindst valget, så mange gange, at jeg føler, at jeg bliver nødt til at sige højt, hvad jeg egentlig mener. Normalt er bloggen her et temmelig neutralt forum med et materialistisk fokus – men jeg håber, at jeg kan bruge min stemme til at påvirke bare en brøkdel af den danske ungdom.

Jeg tager ikke hårde stoffer, og har aldrig gjort det. Jeg synes, det er ulækkert og unødvendigt.

Men jeg er heldigt stillet: Ingen af mine bedste venner og/eller veninder tager stoffer, så jeg skal i virkeligheden ikke tage stilling til dette i så høj grad som så mange andre. Der ligger en fælles tone og enighed i vennegruppen om, at vi passer på hinanden, og den slags ikke får lov til at forekomme. Jeg værdsætter dette utrolig højt, for gruppepres er muligvis en af de hyppigste årsager til, at stærke personer bukker under. Så snart narko er socialt legaliseret i en forsamling af mennesker, bliver det nærmere reglen end undtagelsen af sige ja, og dér har vi problemet.

For at være ærlig, så er jeg pisse bange. Pisse bange for, at jeg måske vil kunne lide det. Pisse bange for, at jeg ikke vil kunne feste uden at være påvirket af stoffer. Pisse bange for at ende som én af dem, jeg i dette indlæg udstiller. “Jeg har det under kontrol, og der sker i hvert fald ikke mig noget”: Min barndomsven døde af en overdosis, og oplevelsen påvirkede virkelig mit billede af ungdommens udødelighed. Måske den oplevelse i virkeligheden forklarer min distance.

Jeg ved jo godt, at man tager stoffer af forskellige årsager, og at der er mange typer af narko – nogle farligere end andre – men jeg er træt af at være vidne til de alt for unge piger på klubberne, med døde ansigtsudtryk og knækket rygrad, der glædeligt deler ud af seksuelle ydelser for en bane coke.

Jeg ønsker i virkeligheden ikke at være hende den gamle, sure kælling, der ødelægger festen; men jeg forstår simpelt hen ikke lysten til at kaste sig ud i et så farligt, og til dels flygtigt og virkelighedsfjernt, eventyr. Jeg er faktisk ikke engang imod legalisering af stoffer, blot imod den sociale accept af stoffer i nattelivet. Jeg synes, at vi skal passe på hinanden. Og jeg håber, at jeg ikke støder nogen, men forhåbentligvis sætter tankerne i gang i tingene i perspektiv.

43 comments

 • Hvor er du god! Har først fået det læst nu – respekt for at skrive det mange af os går rundt og tænker….. #nodrugs

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  “For at være ærlig, så er jeg pisse bange. Pisse bange for, at jeg måske vil kunne lide det” – det er som taget ud af mit hovedet de to sætninger her! Har selv en gruppe venner som gør meget i stoffer i forbindelse med fester, men jeg har åh så svært ved at forholde mig til det, for jeg kan hverken mærke eller se det på dem. Samtidig er jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg aldrig selv skal prøve det, nej mest fordi jeg er bange som du så fint skriver.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg forstår ikke hvordan, at du ikke kan være imod legaliseringen af stoffer, men samtidig sige at du er imod den sociale accept af stoffer i nattelivet. Jeg finder udtalelsen helt vildt modstridende hinanden, idet at en legalisering af stoffer naturligvis vil fjerne den distance, som de fleste heldigvis holder til emnet. Og dermed er det totalt selvsagt, at der virkelig bare heller ikke er udsigt, til at den sociale accept (i nattelivet) forsvinder – tværtimod vil den højst sandsynlig opstå i højere grad. Eller hvad tænker du? :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Legalisering handler bl.a. om at stoppe rockerne fra at have så fandens meget magt – særligt i provinsområderne, hvor de nærmest sikker på al narkohandel. Alle, der har lyst til at skaffe stoffer, har mulighed for at købe stoffer alligevel – og er man smart nok til at lade være med at begive sig ud i stoffer nu, er man det sgu nok også, hvis det var legalt.

   Der er STOR forskel på legalisering og social legalisering.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Jeg er udemærket klar over, hvad det handler om – tak. Og jeg hører, hvad du siger, men jeg er bare ikke enig. Man kan ikke bare sige, at hvis de var kloge nok til at lade være før, er de sgu nok også efter. Jo, det er meget muligt. Men der er også bare rigtig stor garanti, for at forbruget vil stige, i og med der er legal og nem adgang til det. Og hvad med de ti-årlige som vokser op? Det er svært for dem at stå ved den holdning de selvfølelig ikke har haft før. De møder en verden, hvor det er lovligt at tage stoffer. Og det i sig selv at mærkatet “ulovligt” ikke længere vil være der, vil i sig selv fjerne manges skepsis og betænkeligheder omkring det. Og ja, der er forskel på de to ting, når man ser på dem som begreber. Men man vil simpelthen ikke kunne undgå, at en legalisering vil påvirke den “sociale legalisering” til at træde endnu mere i kraft :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • c

  Spændende emne!!!
  Jeg har eksperimenteret en del med stoffer. Jeg startede først med at gå i byen da jeg var 22. Og det hed Simons og senere Sunday. På det tidspunkt drak jeg ikke så voldsomt, og elskede egentlig bare en god fest, og et sted man kunne danse. Jeg mødte så min kæreste, som introducerede mig til MDMA og coke. jeg ville vildt gerne prøve det… Det prøvede jeg så 3-4 gange. og havde en fest. Men det var det. Og jeg rører det nok ikke igen. men nu ved jeg i det mindste hvad det er…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gina Jaqueline

  Så vigtigt babe!

  Respekt og TAK <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • F

  Super fint indlæg og meget gode og tankevækkende kommentarer. Dog kan jeg ikke lade vær med at bide mærke i, at mange skiller de “hårde” stoffer og hash fra hinanden? Nu er det nok mig der er en gammel, snerpet tøs der kommer fra en lille, lille by og ALDRIG har prøvet hverken stoffer eller rygning – men hvorfor bliver der set mere “normalt” på hash?
  For mig er hash et ulovligt stof på lige fod med alle andre stoffer og det skader også.
  Dette er ikke en formaning overfor for folk der ryger hash eller tager andre former for stoffer, men jeg føler at det bliver et problem hvis der bliver gjort forskel på hash og andre former for euforiserende stoffer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • caren

   Jeg forstår godt dit spørgsmål. Men hash ER bare mere harmløst. Især pot, som er ren urt. Så snart man fylder kroppen med kemikalier og syntetiske stoffer, virker det, i hvert fald for mig, mere skræmmende.. Men alt kan føre til misbrug. og alkohol er faktisk den værste – noget vi kan købe over alt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • D

   Jeg ved ikke om man kan sige at hash bare ER noget andet. Hash er ligesom svampe et naturligt produkt idet det ikke er kemisk fremstillet, men det er saftsuseme ligeså farligt – bare på en anden måde. Jeg arbejder som psykiatrisk sygeplejerske og man begriber ikke hvor mange unge der indlægges efter at have røget pot/ hash, selv den milde slags på tvang grundet en stofpsykose (dette sker self også tit med hårdere stoffer), men ligeså ofte “bare” efter en pind! Psykosen er voldsom og meget pinefuld. Nogle gange klinger den af – andre gange aldrig rigtig og nogle af disse unge mennesker får sig en skizofreni diagnose. Inden jeg startede i mit erhverv havde jeg også tanken at hash bare er hash, men naturens egne stoffer kan virkelig gøre de frygtligste ting ved folks psyke!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dalia

   Hash er ikke direkte en grund til skizofreni, men kan “trigge” det, hvis man har anlæg for at få det.

   Antallet af folk der har prøvet at ryge er hash steget markant siden 60’erne. Samtidig har antallet af folk der hver år får konstateret skizofreni ikke ændret sig.
   Hvis hash var skyld i skizofreni, ville langt, langt flere få det. Så hvis man får skizofreni af at ryge hash i en ung alder er det højst sandsynligt noget man ville have fået senere i livet uanset hvad. Ikke at det gør det mindre forfærdeligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

   Men hvad med psykedeliske svampe? De er da også naturlige. Og jeg tror man kan lige meget psykisk skade af svampe og hash. Desuden er LSD godt nok kemisk, men ikke som sådan fysisk skadeligt for kroppen og det er faktisk umuligt at dø af en overdosis.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • L

   Der er forskellige syn på hash og stoffer, da det ville svare til at sammenligne æbler og appelsiner. Det er ikke det samme. Der er foretaget mange undersøgelser på hvad der skader et menneske mest i længden, og selvom narko er højt i toppen, så topper alkohol altså listen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dalia

   Det er fuldstændig umuligt at dø af en hashoverdosis, da man ikke kan ryge så meget. Ingen er nogensinde døde af en hashoverdosis. EVER!

   Mange dør af pga alkohol, nok flere end af stoffer. Hvorfor mener du at det er et problem at gøre forskel på hash og andre euforiserende stoffer, men ikke alkohol, når der er langt flere der dør af det?
   Fordi det er accepteret i vores kultur? Man er nødt til også at sætte spørgsmålstegn ved de ting vi SELV gør, og ikke kun det andre gør. Ting er ikke nødvendigvis “det rigtige” bare fordi det er sådan det altid er blevet gjort. Hvis vi først idag havde opdaget både alkohol og cannabis er jeg ret sikker på hvad man ville ulovliggøre. Alkohol tjener intet formål udover at desinficere, og så er det pisse farligt. Cannabis tjener rent faktisk et formål, kan bruges som medicin for alverdens forskellige ting, bl.a. behandling mod fx. kemoterapis bivirkninger (nedsat appetit, kvalme fx) og har langt færre bivirkninger end pillerne der skulle have det samme formål. Nyere forskning viser også at cannabis skulle kunne slå kræftceller ihjel. Kunne blive ved i evigheder med at argumentere for cannabis er mindre farligt end andre stoffer/alkohol, men må vidst hellere stoppe her ;) håber du fik svar på dit spørgsmål

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne R

  Du må aldrig holde tilbage med sådan et indlæg!
  Vi har jo alle sammen et ansvar for at passe på hinanden (også dem, vi ikke kender), og jeg synes altså, at det er meget nødvendigt, at mennesker med dit ‘ansvar’ i form af din position som offentlig person (med et ret bredt publikum) sætter emnet i tale.
  Sandheden er jo, desværre, at stofferne findes alle vegne – også i ungdomsmiljøerne.
  Selv har jeg aldrig rigtig befundet mig i et miljø, hvor hårde stoffer (alt udover hash) har været cool overhovedet (af hvad jeg ved af i hvert fald..), men eftersom at jeg har en del venner, der – som jeg også fornemmer, at du gør – færdes en del i clubmiljøet, tænkte jeg på, om du havde lyst til at fortælle, hvad dit forhold er til dét? Nu tænker jeg ikke kun på stofferne men også på hele pickerkulturen, eksponeringen på sociale medier og clubejernes jagt på grænseoverskridende underholdning? Er det festen, prestige eller bare miljøet, der trækker?
  – du må undskylde, hvis jeg virker offensiv, haha. Kan godt se, at det ikke umiddelbart passer ind i bloggens univers.
  Men det undrer mig bare, at det tilsyneladende er så super populært, og samtidig foruroliger det mig også …
  Det kan selvfølgelig godt bare være, at det her er mig, der er et bittert, gammelt løg i denne her case. Uanset hvad sætter jeg pris på din blog og særligt fordi, at du altid lader din person skinne igennem! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Agnes

  Hørt!
  Så godt skrevet at jeg blev nødt til at læse det to gange. Efter min mening er stoffer stoffer og der er ikke noget der hedder “bare” (okay, hash synes jeg er en helt anden snak). Og det er lige forkert hver gang.
  Håber at der sidder en masse unge teenagere med dig som idol/forbillede og læser med :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cat

  Jeg er en af de gamle (for real) og sure. Jeg er vokset op i Århus og er kun i et meget begrænset omfang blevet tilbudt stoffer, dog vel vidende at det kunne skaffes, hvis det var det man ønskede. Min bedre halvdel er vokset op i en lille flække….hvor det FLYDER med stoffer, flere barndomsvenner er i fængsel, dræbt, invalide eller skøre…af stoffer og det liv der følger med i kølvandet, så at tro at det ikke eksisterer i provinsen er ekstremt naivt.
  Jeg har også på sidelinjen overværet en stoffrembragt psykose ved en granvoksen mand, som har været “bruger” jævnligt og røget hash ugentligt siden han var ung – det er simpelthen ikke det fjerneste sjovt. Han er en af dem der mente han sagtens kunne styre det, men det er desværre ikke en garanti for at man ikke får (livs)varige mén. Det kan også ske første gang man bruger det. Der er en simpel grund til at stoffer ikke er lovlige og det er fordi det er pissefarligt! Jeg bliver MEGET træt når folk kommer med argumenter som at det er ligeså farligt at drikke. Det er det IKKE og det viser al seriøs forskning iøvrigt også. At det så heller ikke er sundt at drikke og ryge, det er et helt andet problem, men at sammenligne de to er som at sammeligne porrer og appelsiner. Jeg er mildt sagt voldsomt nervøs for hvad mine to (små) kun lige teenagedrenge møder, når de skal til at udforske livet med byture – både for stofferne og binge-drinking…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Kommer også fra en flække (ca 3000 indbyggere), og det flyder i stoffer. Enten dræber de sig selv i bil eller får domme, og resten af dem skaber sig fuldstændig sindssygt. Min kæreste var en del af miljøet førhen. Det findes overalt i provinsen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda

   Jeg forstår det som om Marie også har set stoffer i provinsen, men hun har pga hendes opdragelse altid set det som en del af “underklassen” og som noget for folk uden ambitioner og moral… Jeg er selv fra provinsen og nikker genkendende til jeres beskrivelser af at der flyder med stoffer… Men jeg har personligt også fået den opfattelse gennem min opdragelse og hvad jeg har kunnet se omkring mig at stoffer ikke fører noget godt med sig og jeg er derfor af den rimelig klare overbevisning at det umuligt kan være rusen værd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • J

   Så skal du have tjekket op på din litteratur :-). Selvfølgelig er nogle stoffer farligere end andre, f.eks. GHB hvor dosis mellem liv og død er ekstremt lille, og hash hvor en overdosis nærmest er umulig. Forskellige rusmidler har også forskellige effekter, hvilket jeg synes er værd at huske (derfor også forskellige konsekvenser) Alkohol, hash, MDMA, ketamin osv. alle har forskellige virkninger og giver en forskellig rus. Alkohol er enormt giftigt for kroppen både i det lange og korte forløb, overdosis af alkohol indtræder relativt hurtigt hvorimod en overdosis af hash er noget nær umuligt. Alkohol er fysisk mere skadeligt end kokain, hash osv (viser nærmest alle studier). Til en overdosis af GHB skal der en meget lille mængde til. Når du drikker alkohol er der stor risiko for at komme fysisk til skade ved ulykker. Den risiko er meget lav når du tager stoffer (det findes der litteratur på). Alle rusmidler er dårlige for pskyen og kan skabe psykiske problemer. Jeg vil ikke retfærdiggøre stoffer eller alkohol her, dog blot gøre opmærksom på at alkohol er lige så farligt som de fleste stoffer og det viser de fleste studier. Selvfølgelig er nogle stoffer mere farlige end alkohol, men heg synes altid man skal huske at alkohol har konsekvenser såvel som stoffer har

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Jeg er SÅ enig med dig. Stoffer anses også her kun som “low life”. Det er og bliver MEGA farligt og er et total no go.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvis man ikke har lov til at sige sin mening, hvad har man så lov til ?
  Jeg er kun enig med dig. Jeg har intet behov for at forstå hvorfor man skulle tage stoffer mm. Det er selvfølgelig individuel hvordan man gør og det respektere jeg.
  Anyways, jeg synes det er fint at du kommer med dette indlæg. Det er din blog og bloggen er en del af dig :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • T

  Hej Marie. Hvordan forholder du dig til cigaretter? Kan se at der er en anden som har spurgt om din holdning til hash, men smøger er jo lovligt. Og har set på din instagram at du ryger en gang i mellem? Jeg dømmer ikke da jeg selv er eks-ryger og stadig ryger en gang i mellem til hyggelige ting, men da hver 4. dansker dør af sygdom som er forårsaget af rygning vil jeg gerne høre hvorfor du ryger en gang i mellem, men “fordømmer” stoffer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Jeg ryger ved festlige lejligheder, og er heldigvis ikke indehaver af et stort afhængighedsgen. Forsøger at passe på mig selv, men lader også mig selv nyde alkohol, smøger og en lille pind til tider. Sidstnævnte i meget, meget begrænsede mængder dog :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • i

  Jeg lægger lidt ekstra mærke til denne sætning:”Jeg ønsker i virkeligheden ikke at være hende den gamle, sure kælling, der ødelægger festen”, for det kender jeg SÅÅÅÅÅ godt. Både når det kommer til stoffer, men også at tvinge folk omkring sig til at drikke (mere) alkohol eller lege ‘udfordrings-lege’, der tvinger folk ud i (seksuelle/voldelige-og grænseoverskridende ) situationer de ikke bryder sig om. Da jeg var yngre troede jeg naivt nok at den slags ville forsvinde efterhånden som man blev ældre – oh boy was I wrong!!! Gruppepres er en bitch – og fy for saaaatan hvor er det modbydeligt at man bliver opfattet som gammel og sur når man siger fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Det er noget af nogle statements du kommer med i dette indlæg.. Men man kan da ikke bare skrive at narko er ulækkert. Hvad mener du med det?
  Jeg er delvist enig med dig i indlægget. Det er ærgerligt og sørgeligt at nogle mennesker ikke har styr på hvad de indtager, mængde osv. Men jeg synes, at folk der har lyst til at tage stoffer (tænker her på weekend brugere) så lad dem da. De kender jo risikoen, hvis de har sat sig ind i det. Og det er netop her jeg finder forskellen mellem de brugere du beskriver i dit indlæg (dem, der ikke helt kan styre det/eller har styr på det) og de mere fornuftige brugere, der rent faktisk sætter sig i stoffet, mængde, risici osv. Nogle mennesker kan sagtens finde ud af at anvende disse rusmidler fornuftigt andre ikke, og det er selvfølgelig rigtig ærgerligt. Men nogen gange glemmer folk, at alkohol er lige så skadeligt, og farligt, som nogle typer af stoffer, fordi alkohol er lovligt.

  :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • K

   Jeg er så enig med dig i det her!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

   Helt enig med dig! Så vidt jeg ved, er alle rusmidler potentielt farlige, og alle kan de misbruges. Alkohol og cigaretter i særdeleshed, da de netop er lovlige. Jeg synes det er et generelt problem, hvis folk har et usundt forhold til rusmidler og ikke ved, hvilke risici, de indebærer, uanset hvad det er for en slags. Jeg kender og har kendt folk, som har et enormt uansvarligt og ukontrolleret forhold til alkohol, og jeg kender folk, der tager hårde stoffer (fx psykedeliske) med største varsomhed og får gode oplevelser ud af det. Og omvendt, selvfølgelig. Dermed ikke sagt, at man skal have et afslappet forhold til hårde stoffer og at det er noget for alle. Der er forskellige ting “på spil” for hver type rusmiddel, og der er det helt individuelt, hvordan man reagerer – meget kan man heller ikke forudse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

   Forstår ikke, hvordan du kan få dig selv til at bruge ordene “fornuftige brugere” og “stoffer” i samme sætning. Der er INGEN fornuft overhovedet i at indtage stoffer! Et fornuftigt menneske ville derimod holde sig fra at indtage euforiserende stoffer. Du kan ikke tage dine forholdsreglerne mod stoffer; uanset hvor “rent” et stof, der måtte være tale om, kan du ikke undtage dig fra, at der er en mulighed for, at din krop vil respondere forkert på stoffet, og du herved ender med livslange følgesygdomme. Troen på at stoffer ikke er farlige blot man doserer mængden “korrekt”, er simpelthen bare SÅÅÅ naivt!! Og nej, alkohol er bestemt ikke lige så skadeligt – du kan ikke sammenligne de to ting; får du en forkert reaktion bare én gang ved indtagelse af stoffer, kan du ende med psykiske følgesygdomme for resten af dit liv – derimod kan du ikke få en “dårlig reaktion” af alkohol indtagelse efter blot en enkelt gang (du kan højst ende ud med slemme tømmermænd, men de er som en regel væk dagen efter).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik jedig jørgensen

  Måske dit bedste indlæg nogensinde. Kan kun være helt enig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Super fedt med fokus på emnet, Marie! Også selvom det ikke er i bloggens vante stil. Jeg kan ikke lade være med at hænge mig i, at du skriver, du tager afstand fra hårde stoffer – hvordan forholder du dig til fx hash?

  For rigtig, rigtig mange er det ganske ufarligt at fyre en fed alene eller i sociale lag. For andre kan det udløse angstanfald, depression, psykoser og/eller paranoia, for ikke at tale om misbrug, der gør det umuligt at føre et liv på niveau med alle andre? For nogle sker det selvfølgelig aldrig, for andre sker det efter to eller tre forsøg, for de sidste sker det først efter en evighed og man kan derfor nemt gå i troen om at “det sker ikke for mig”.

  Jeg forsøger ikke at være hellig, eller løbe fra at jeg da også selv har fyret en fed for at se hvad hypen handlede om. Jeg fandt dog hurtigt ud af, det ikke var for mig eller min psyke for den sags skyld, og har siden af andre erfaringer (der dog ikke havde med stoffer at gøre) taget enormt lang afstand fra alt der hedder stoffer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • K

  Hej Marie,

  Hvis du udelukkende taler om weekendnarkomaner i dit indlæg, så er jeg fuldstændig enig – det er, for at sige det ærligt, altødelæggende og ulækkert og kokain er slet ikke spændende på nogen måde. Men min holdning til stoffer generelt er anderledes.

  Dvs. jeg ser intet problem i, at tage stoffer så længe at man måler det af inden man indtager det, drikker rigeligt vand, IKKE blander det med alkohol eller andre stoffer, sørger for at være sammen med nogen, som man føler sig tryg ved og i nogle trygge omgivelser, og måske vigtigst af alt, at man holder MINDST 3 måneders pause hver gang man tager noget. Hvis man gør det på den måde, ser jeg intet problem i det. Jeg synes faktisk det er meget mere forsvarligt at tage stoffer et par gange om året, i forhold til rigtig mange unges massive alkoholforbrug hver weekend året rundt.

  Det var bare lige et andet syn på sagen :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] har i dag skrevet et indlæg, om når festen slutter. Om stoffer og hvordan fjollet det er begynde på dem. Jeg har ALDRIG, været mere enig med hende. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Velskrevet indlæg. Jeg er helt enig i dine holdninger – bor i KBH, men kommer selv fra en mindre by i Jylland hvor stoffer (i mine øjne) er blevet set som low-life. En af mine barndomsvenner er et ukendt sted, da han har fået en psykose og er blevet paranoid-skizofren. Det kunne ikke blive vildt nok.
  Hvis man ikke kan have det sjovt uden stoffer, så trænger man til hjælp.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  For det første, et skide godt og velformuleret indlæg. For det andet kunne jeg ikke være mere enig i det du skriver. Jeg har fuldstændig samme holdning, det er ulækkert og unødvendigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Efter min mening, synes jeg folkeskolerne skulle tage det op som emne for de store klasser. Gerne lidt a la en skræmmekampagne. Her kan de unge f.eks. få lov til at møde en forhenværende misbruger, der virkelig kan fortælle om det hårde liv ved at være afhængig, som med garanti startede til weekend-festerne. Få lov til at se billeder/film osv.

  Af egen erfaring, som selv kommer fra en provinsby, hvor mange så det som low life, blev stoffer alligevel utrolig populært i slutningen af 8. klasse – starten af 9 klasse, og derfra begyndte klasserne under at starte tidligere og tidligere, da en fra min egen årgang blev pusher, og solgte til alt og alle. Skolen lagde SLET IKKE fokus på det, og forældrene troede vel på, at når man kom fra en provinsby, så ville sådan noget ikke finde sted.

  Nu og da møder jeg forhenværende klassekammerater, som stadig går rundt i en tåge eller stener den ud på en kantsten efter en lang efterfest. Og det er 8-9 år siden, at vi gik ud af folkeskolen..

  Men det er flot og rart at nogle med et kendt navn, en person der har mange følgere og læsere, et forbillede, kan fortælle sin mening, og forhåbentlig få nogle (unge) mennesker til at tænke sig om en ekstra gang, inden de siger ja til stoffer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Det havde vi faktisk i min folkeskole, men det var ikke noget der gjorde indtryk på dem, der allerede var ude i lortet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sabrina

   Måske man skal starte allerede i 6. Klasse. Nu kan jeg ikke huske hvornår man får seksualundervisning, men mener det var ca. der vi fik det. Hvis man er stor nok til at snakke om sex i den alder, burde man også kunne præsentere emnet stoffer i den alder. Måske det kan gøre en forskel. Bare at man gør et forsøg på at gøre en forskel for samfundets børn, advare dem om livets fristelser, hvad der er godt og skidt..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Jeg er helt enig! Det er en så ærgelig udvikling der er sket i det københavnske natteliv i løbet af de sidste par år, at der pludselig er Coke over det hele.
  Stærkt at du tager afstand.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Hold da kæft, et dejligt indlæg! Tak for at italesætte et problem, som egentlig bliver tysset ret meget ned, både her i blogland, men også ude i den ægte verden.
  Jeg har selv boet et år i London, hvor coke blev en fast del af det at gå ud. Siden jeg plantede mine fødder på den danske jord igen, har jeg ikke rørt det – dermed ikke sagt, at det ikke er noget vanedannende skidt – men simpelthen fordi min omgangskreds her i Danmark ikke udøver den slags ‘gruppepres’, som jeg oplevede i London.

  Så tak for lige at minde os om, at man gerne må sige nej, og man skal passe på de venner, man holder af.

  :-*

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Jeg synes, at “jeg er træt af at være vidne til de alt for unge piger på klubberne, med døde ansigtsudtryk og knækket rygrad, der glædeligt deler ud af seksuelle ydelser for en bane coke,” er en enormt unødvendig og judgmental udmelding, hvis du ikke ønsker at støde nogen.

  Udover det, er jeg enig med dig, though

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Hvis det er fordi du betvivler tilstedeværelsen af seksuelle ydelser i bytte for coke, så kan jeg berette, at det desværre forekommer. Også oftere, end man kunne håbe.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Marie,
  Godt skrevet – det her er et meget vigtigt emne, og vi alle skal tage stilling og hjælpe hinanden. Jeg har aldrig prøvet at tage stoffer, og jeg er som dig pisse bange for at det ville falde i min smag.
  /Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

DET STORE RODEHOVED