KÆRLIGHED OG OMSORG PÅ ARBEJDSPLADSEN

PROVINSEN VS STORBYEN

PROVINSSTORBY
Ser I, jeg kommer ikke engang fra “den større by” Næstved, men fra en lille flække et kvarter derfra kaldet Holme-Olstrup. Her er jeg opvokset, og jeg har boet der i 17 år, indtil jeg flyttede hjemmefra. Mine forældre bor der således stadigvæk. Holme-Olstrup er en del af Holmegaard, og er, eftersigende, den by, julemanden først besøger, når han skal dele gaver ud; det er bl.a. også derfor, at Nissebanden forestiller at foregå dér, og at vi har den eneste statuerede nisse i verden (som sjovt nok forestiller karakteren Lunte fra Nissebanden). Ikke nok med, at det er en by, der er kendt for jul, så ligger Bonbonland sågar også og fylder det meste af den lille flække. Jep, det er præcis lige så idyllisk, som det lyder.

Jeg har nu boet i København et stykke tid, og har mødt forskellene fra storby til provinsflække på godt og ondt, og jeg tænkte derfor at lave et lille indlæg, der beskriver mine observationer. Bare for at gøre det helt klart, så elsker jeg begge steder. Jeg er enormt glad for at være vokset op på “landet”, fordi det har givet mig et sundt fundament, gode værdier og ro; hermed ikke sagt, at man ikke har kunne skabe samme opvækst i byen, men jeg kan kun tale af egen erfaring. Samtidig drages jeg af storbyen, og holder meget af mangfoldigheden og tempoet her. I må endelig komme med tilføjelser til listen, hvis I, som jeg, er provinsmennesker bosat i København.

Kaffe: I Holme-Olstrup drikker man kaffen sort, for det lærer vi gennem vores forældre, der kun drikker filterkaffe. I København skal stort set alle have mælk i kaffen – og man betaler glædeligt overpris for en kop af den beigefarvede mokka.

Lyskryds: Det har taget mig et helt år overhovedet at kunne få mig selv til at gå over et lyskryds med rødt lys. I København vader man bare over alle veje, lyskryds eller ej; det gør man bestemt ikke i hverken Holme-O eller Næver. Og min familie chokeres hver gang, de ser mig gøre det, også selvom det er på en vej helt uden anden aktivitet.

Sproget: På Sydsjælland er vi kendt for at trække nogle vokaler ud og glemme andre (klassisk eksempel er te-e og kaff’). Nu er jeg måske ikke den person fra min egn med mest sydsjællandsk dialekt, men det påpeges ALTID af københavnere, hvordan jeg udtaler mormor, morfar, farmor og farfar (i Holme-O hedder det nemlig mommor, moffar, fammor og faffar, og det føles som om, jeg ikke snakker om min egen familie, når jeg tilpasser mig den nordsjællandske udtale, som generelt set er langt mere artikuleret). I København og Nordsjælland har mange desuden en tendens til at sætte “sådan dér…” efter/mellem alle sætninger: “Han var, sådan dér, virkelig lækker!”.

“Benene på jorden”: Det “kompliment”, jeg oftest høster i København både professionelt og menneskeligt, handler om værdier, og det, at have benene solidt plantet på jorden. For mig er det en stor ros!

Fremtidsplaner: I Holme-Olstrup gifter man sig gerne og får børn og hus umiddelbart efter ungdomsuddannelsen/gymnasiet, eller i hvert fald inden fyldte 25 år. I København møder jeg sjældent folk, der ønsker at slå sig ned og få børn før de er mindst 30.

Bolig: I Næstved boede jeg mega centralt i en 80 kvadratmeter lejlighed med min ekskæreste for 6000kr. inkl. ALT. I København er det største problem ikke engang huslejen; men overhovedet at finde et sted at bo. Og så er huslejen bare 30% højere heroppe. Man kan seriøst få et 150 kvadratmeter hus med tilhørende have for samme pris, som en 40 kvadratmeter lejlighed på Østerbro koster.

Æstetik: Det er som om, at god smag er medført i København, men en seriøs sjældenhed i provinsen. Og det gælder alt fra boligindretning til smag i kunst. Jeg chokeres lidt over 14-årige piger her, der er bedre klædt end mig. “Der må, sådan der, være noget i vandet?…” Ha ha.

Uddannelse: Jeg tror, at vi var syv-otte stykker i min folkeskoleklasse, der gik direkte videre til gymnasiet – de andre i klassen valgte håndværksmæssige uddannelse (eller anden ungdomsuddannelse) af den ene eller anden art. I Nordsjælland ligger det næsten implicit, at man da selvfølgelig skal på gymnasiet.

Udlængsel: Mange af de mennesker fra København, jeg møder, drømmer om at bosætte sig i udlandet senere i livet. Det er en ting, jeg personligt på ingen måde kan relatere til; men det har selvfølgelig også været et stort skridt (og lille kulturchok) overhovedet at være flyttet til København – og er man født og opvokset i Nordsjælland eller Kbh, er næste skridt ligesom at rejse/flytte udenlands.

Netværk: I Næstved kender jeg enormt mange mennesker, og ved om ikke andet, hvem de fleste fra min egen årgang er – og sådan er det selvfølgelig også i København. Forskellen er bare, at vi jo ikke er mange, der er flyttet til København fra provinsen af, og vi derfor ikke har det forspring i forhold til at danne relationer med de “indfødte”. Det føltes derfor næsten som at starte helt forfra at komme hertil, og skulle danne relationer som “den nye pige i klassen”.

Politisk overbevisning: Nævner du Dansk Folkeparti i positiv vending i København, bliver du stenet; da trenden her er fri hash og økologi. I provinsen stemmer langt de fleste DF, og har som regel ikke noget problem med at indrømme det.

Tempo: En first-mover KAN ikke bo i provinsen, da det simpelt hen er en fysisk umulighed at “move first”; og her menes der både i forhold til mad, mode, oplevelser, indretning og samtaleemner. Som eksempel syntes min søster, at de boot cut jeans, jeg købte for halvandet år siden, var forfærdeligt grimme – og nu proklamerede hun selv forleden, at hun ønskede sig et par. Det nye i Næstved er Joe & The Juice og Frozen Yogurt. På den anden side er det også en stor sikkerhed i at vide, at man ikke rigtig KAN gøre noget forkert i privinsen, hvis man bare følger flertallet.

26 comments

  • Emilie

    Anna Luna? Wow, bare wow!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

    Ved du hvor skjorten/blusen i det venstre billed er fra? Den er så smuk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Luna

    Jeg absolut hader provinsen. Jeg er selv født og opvokset i Roskilde, men er (thank god) flyttet til København sammen med mine forældre. Roskilde er jo egentlig et bedre eksemplar af en provinsby, med dens større udbud af kulturelle oplevelser og relativt progressivt-tænkede mennesker.
    Trods min distance unægteligt lyder storbysnobbet, nærer jeg endda også enormt mange fordomme om det provinsielle liv; deriblandt indvandrerhad, smålighed, manglende kultur i opvæksten, borgerlighed etc. etc. etc.
    Selvom jeg på ingen måde fortryder nogle dele af mit liv i Roskilde, vil jeg opfatte det som et kæmpe regressivt skridt at flytte til noget mindre end København.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Michelle Møller

    Jeg flyttede også fra den landlige del af Sjælland mod byen for 5 år siden. Jeg endte i Hvidovre. Ikke lige det jeg gik og håbede på, men jeg fandt et møgbilligt værelse på to dage – og i det mindste var det da tæt på byen og universitetet. Troede jeg! Folk fra København syntes åbenbart at 20 minutter i bus er enormt lang tid.

    Jeg var vant til to timer i tog, et tog som stoppede med at gå efter kl. 20. Gæt hvor mange gange jeg har sovet på Hovedbanegården i mine gymnasieår for at tage morgentoget direkte i skole dagen efter.

    Nu bor jeg så på Nørrebro og cykler dagligt forbi 5a. Jeg ser ofte folk løbe efter bussen. Hver gang tænker jeg i mit stille sind, at det kun kan være en “indfødt” københavner, som løber efter en bus der går hvert tredje minut…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

    Jeg elsker det med udtalelse af mormor m.m. Jeg kommer fra nordsjælland, men hele min familie kommer fra sydsjælland, så min mormor hedder også mommor, og ikke mor-mor. Føler også, at jeg ikke taler om dem, hvis jeg siger mor-mor. Egentlig tror jeg, at det jyderne, der har taget den udtalelse med til Kbh.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

    jeg finder din kommentar om politiskholdning temmelig fordomsfuld, næstved er trods alt en rød kommune, hvor de fleste stemmer går til social demokraterne… lidt øv at blive kaldt df’er :( ellers sjovt opslag

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Klara

    Hyggeligt indlæg og jeg kan kun nikke genkendende til det meste! Noget jeg lige bed mærke i, som du skriver er: “Forskellen er bare, at vi jo ikke er mange, der er flyttet til København fra provinsen af” – fra provinsen AF! Jeg er fra Køge (vi flyttede dertil, fra Kbh, da jeg var 10 år) og alle i det sydsjællandske siger fx. “Jeg er fra Køge af (a-af)”. Haha. Du kan ikke skjule det! :D
    Noget andet som jeg lagde mærke til da jeg flyttede til Kbh var at da jeg boede i Køge var jeg hende der boede langt væk fra skolen og centrum, vi snakker 1,7 km. og vi tog aldrig hjem til mig fordi det var så langt væk. Nu hvor jeg bor i Kbh cykler man jo glædeligt 3-5 km (eller mere) for lige at besøge en veninde, og skal man under 2 km så bor man jo MEGA tæt på hinanden! Lidt sjovt! :stuck_out_twe:
    Kh Klara

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • s

    Den med politisk overbevisning tager jeg lidt som en fornærmelse (Til trods for at 60% af stemmerne røg til DF på min egn. Jeg græd den aften. altså seriøst. Mig og min kæreste smed valgkagen ud) Men jeg hader at det altid skal gå udover mig, at mine artsfæller stemmer som de gør. øv :-(

    Sarkasme er ikke til at forstå på andet end sin egen dialekt. Er jeg den eneste der har det sådan? Når en Københavner tar pis på mig kan jeg slet ikke sige noget igen, for jeg er stortset altid hammerforvirret omkring de mener det eller tager pis på mig – blandt mine egne venner er jeg misbruger jeg nærmest sarkasme og ironi.

    Det der med “lige om hjørnet” eller “det 2 minutter herfra” bliver altid overdrevet i provinsen – og virkelig underdrevet i hovedstaden.

    I provinsen er det vigtigste i verden hvad din nabo laver – i hovedstaden hilser man knap nok på hinanden. Og man risikere også ofte at bo over under eller ved siden af virkelig skæve typer.

    Trends rammer ca. provinsen 1 måned eller 2 (eller 1 år eller 2) efter det har ramt København.

    I København er det mega fash at køre den der stil på caféer med genbrugsmøbler af forskellig farve, stil og mønster – gad dæleme godt se en få succes med “sådan noget snusket noget” i provinsen ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Jeg græd ligeså. Og var provokerende på Facebook, sammen med en masse andre – men det er desværre bare sandheden!

      Og resten er spot on! Elsker den med “lige om hjørnet”, haha :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

    Haha, fedt indlæg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine Bergstrup Kold

    Rigtig godt indlæg! ;-D Kan nikke genkendende til rigtig mange af tingene, og jeg er endda flyttet FRA København og TIL Næstved ;-D Det er SÅ rigtigt det med uddannelse! Kan huske dengang jeg gik i gymnasiet og reaktionerne over de få folk, der droppede ud “Ej, jamen KAN man overhovedet lave andet end at gå i gymnasiet?” Haha :-D Kaffen og dialekterne er også spot-on ;-D
    Jeg er ret hurtigt begyndt at tale sydsjællandsk uden egentlig at lægge mærke til det selv (sæ-æl ;-P) Det bliver også altid pointeret, når jeg snakker med nogle gamle veninder eller familie derinde fra. Det er sgu lidt sjovt og hyggeligt, synes jeg :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Hahaha, nej hvor fint! Sjovt at du er flyttet den “anden vej” og alligevel kan relatere :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    I provinsen kan man være kendt som “hende med Chanel-tasken” eller “hende med den lækre storebror”. I storbyen er der ALTID en med en dyrere taske og en flottere bror! IT-girls fra provinsen får altid et kæmpe chok, når de kommer til hovedstaden, for lige pludselig er det i en hel anden skala :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • JEG ELSKER DET HER INDLÆG! <3

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josephine

    Virkelig godt indlæg – som rammer spot on. Er selv fra Slagelse og er nu flyttet til Kbh og kan relatere til alt haha

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie-Oline

    København er ikke Nordsjælland. Jeg er forvirret over, om du sammenligner både provinsen og KBH og Nordsjælland, eller om du tænker, at KBH er Nordsjælland? Haha :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Hvis du lægger mærke til det, så er nogle af punkterne rettet mod forskelle på Næstved og København, nogle mod Sydsjælland og Nordsjælland, og nogle mod Holme-Olstrup og København. Det synes jeg endda er temmelig klart i hvert punkt, efter som at der flere steder står “Nordsjælland og København” :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie-Oline

      Nu mente jeg fx under punktet “Uddannelse”. Der blev jeg nemlig forvirret, fordi der ikke står noget om København – altså om du tænkte, det var det samme. Men super. Haha.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Det er fordi at ved netop dette punkt, går Nordsjælland og Kbh lidt i ét, fordi børn fra Nordsjælland meget ofte går på gymnasiet i Kbh eller i hvert fald lige omkring ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Christine

      Alle fra provinsen ved da, at alt over Roskilde tæller som Købehavn!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Haha, word :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Thea

      Den med kaffen er SÅ rigtig. Mine forældre kunne aldrig drømme om at komme noget i kaffen og da slet ikke at betale 50kr for den!

      En anden stor forskel er åbningstider i supermarkeder – her i Århus har de fleste åbent til 23 og få døgnåbent, og så selvfølgelig 7/11, så man hvert fald aldrig går ned på proviant. Der hvor jeg kommer fra lukker alt kl 20 i hverdagene og kl 18 i weekenden.

      Selvom Århus jo i virkeligheden bare er en stor provinsby, der har en drøm om at være storby :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Åh Gud, det med supermarkeder er SÅ rigtigt! Bor lige over en 7/11 :-D

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

KÆRLIGHED OG OMSORG PÅ ARBEJDSPLADSEN