FORELSKET...ELLER EJ?

ER DET MODERNE AT HAVE TRAVLT?

Jeg ser en ny bølge opstå: Trend-travlhed; også italesat som stress. Stress er en frygtelig psykisk belastning, som skal tages super seriøst; men netop grundet det store fokus på stress, føler jeg pludselig, at alle omkring mig oplever én eller anden form for nyopdaget travlhed, som konstant skal italesættes. “I weekenden nåede jeg både at besøge mine forældre, forberede fitness-måltider til hele næste uge, have lækker fetish-sex med min overscoring af en kæreste – og, nå ja, skrive en børnebog med egne illustrationer.” Forskellen fra før og til nu, er, at man gerne må indrømme sin stress og det psykiske pres det er, at skulle leve det perfekte liv. Det skal man faktisk helst; for det må ikke lyde for nemt – og det er som om, at denne “stress” bare er et add on, der gør dig endnu mere overskudsagtig at høre på. Men hvis du er så stresset, hvorfor gearer du så ikke bare ned? Fordi vi lever i det vildeste og mest veldokumenterede præstationssamfund, og travlhed er lig prestige.

Lad os få én ting på det rene. Kortvarig stress er en god ting. Stress er grunden til, at vi er overlevet som race – fordi vores adrenalin gør det muligt for os at handle hurtigt og hensigtsmæssigt i pressede og ekstreme situationer – bye, bye, sabeltiger!

Længerevarende stress er usundt for kroppen. Bum. Jeg tør ikke begive mig ud i at forklare psykiske- eller fysiologiske mekanismer, for mine kompetancer rækker slet ikke til en grundig forklaring, og I vil alligevel aldrig vurdere mig som en valid kilde på området.

Det, jeg finder interessant, er dén status, travlhed pludselig har fået. Jo, det er da dejligt, at der sker noget i dit liv, og at du forfølger drømme og følger ideer til dørs, men i virkeligheden handler travlhed som oftest om at opnå godbidden – nemlig fritid. Har vi så travlt efter at nå hen til målet, at vi bliver nødt til at legalisere vejen derhen? Og nyder vi så overhovedet roen ved at have opnået, hvad vi ville? Hvad så med hende, der chiller livet igennem, og som ikke orker aftaler i weekenderne – er hun uambitiøs? Er hun forkert? Altså, fordi hun aktivt vælger travlheden fra? Hun er i hvert fald umoderne. Men også klogere, end jeg er.

5 comments

 • Nicoline

  Så sandt. Som de skriver i denne artikel, så føler folk med tidsrigdom sig generelt lykkeligere – også selvom (eller nærmere på grund af), de ikke fylder deres skema til randen ;-)
  https://www.zetland.dk/historie/s8RV7xNr-aeQE75Y1-68d14?utm_source=Zetland+Morgenmail&utm_campaign=d0a9fcb3b5-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_28_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_0de56cb78a-d0a9fcb3b5-142643757&mc_cid=d0a9fcb3b5&mc_eid=1a250b58b9

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Folk har så travlt med at have travlt…
  Jeg synes, det er for meget, og jeg ville ønske folk ville slappe mere af. Det værste er når mine veninder liige skal finde en plads i kalenderen, og jeg står med min frie uge, åbne arme og den klassiske sætning: ”Du siger bare til”. Jeg tror, det er fordi, man forventer for meget af sig selv, og jeg synes i den grad, at roen er bedre label at have på sig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie Overgaard

  Meget meget rigtigt.
  Jeg læser psykologi og i vores undervisning lærer vi naturligvis om (langvarig) stress og hvad det gør ved kroppen og psyken ikke mindst. Det er FARLIGT.
  Jeg kan kun ryste på hovedet at folk, der nærmest praler med deres selvdiagnostiserede stress. Det er direkte respektløst over for dem, der har måtte sætte hele deres liv på pause pga. en RIGTIG stress lidelse. Derudover er det intet mindre end dumt ikke at tage kroppens signaler alvorligt. Hvis man når til en erkendelse af megen travlhed og praler med det fremfor at tage det seriøst falder hele det image personen søger at opbygge til jorden med et klart billede af at personen simpelthen ikke tænker længere..
  Her synes jeg vi alle har et ansvar. Vi skal stoppe med at like de der opslag på Instagram kl. 8 om morgen med at dagens løbetur er i hus efterfulgt af en rengjort hytte og boller i ovnen. Who cares?
  Det interessante er virkelig, som du selv lægger op til .. HVORFOR går vi op i hvor meget vi hver i ser når? Særligt fordi vi godt ved at størstedelen af Instagram er glansbilleder og halve sandheder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gabriella

  Yea!! Det som om der render en masse unge rundt, som prøver at imitere voksne, det de troede det betød at være voksen. Blazer, solbriller, smart taske og rygende travlt. Skru ned! Det så tydeligt når folk prøver for meget, men bare ikke hviler i sig selv. Det meget sødt når børn prøver at lege voksne, men når voksne mennesker stadig prøver, så er det lidt mismatch. Just roll with it, chill, vi får alle vores traumer, og kriser, de skal nok komme, og det er dem der vil gøre os til modne individer, aka voksne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Marie
  Wow, hvor er dette bare sandt!!
  Har virkelig lyst til at sende dette indlæg til flere jeg kender. Det er så rigtigt, at det er blevet en trend at have det travlt og prale med alle sine gøremål. Folk glemmer fuldstændigt at det er meget vigtigere at have det godt og nyde noget mere. 🙌🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FORELSKET...ELLER EJ?