LEG FREMFOR STØVSUGNING

KÆRLIGHED OG OMSORG PÅ ARBEJDSPLADSEN

hug
Nogle bliver måske provokeret af titlen; da “kærlighed” og “arbejdsplads” godt kan virke forbudt i samme sætning; men hvor er der dog egentlig langt ude, at noget så fundamentalt væsentligt for menneske som at føle sig elsket og værdsat, er bandlyst fra det sted, vi bruger så stor en del af vores tid? Det er videnskabeligt bevist at et kram udløser en masse endorfiner og andre gode stoffer i krop og sind. Så… Hvorfor krammer vi ikke vores kollegaer?

Jo, professionel distance til privatlivet klæder da sikkert nogle arbejdspladser. Men hvad opnår vi egentlig med denne distance? Magtforhold og fysisk anerkendelse vil helt sikkert sættes på prøve, i større virksomheder, hvor der er langt fra direktør til arbejdsmus, men er det nu nødvendigvis en dårlig ting?

Helt privat kan jeg selv huske en episode, hvor jeg, for et par år tilbage, var ansat som lærervikar på en skole. Efter et skolearrangement gik jeg pr. automatik hen og gav skolelederen et stort kram, hvilket hverken hun, eller resten af lærerstaben, tydeligvis, havde regnet med. Jeg blev virkelig overrasket over reaktionen, da jeg førhen ikke havde oplevet kontakt på arbejdspladsen som noget forbudt eller forargeligt. Jeg tror tvært imod, at det kan stimulere indsatsen på arbejdspladsen at vise omsorg og kærlighed for hinanden; og da særligt i sociale fag, hvor der også direkte arbejdes med mennesker.

Jeg tror på, at vi opnår større forståelse for hinanden generelt set, og en glæde og lyst til at gå på arbejde, hvis arbejdspladsen også danner ramme for socialisering. Hvorfor lægge frokostpauser forskudt (med mindre det rent praktisk er uladsiggørligt)? Og hvorfor ikke begynde dagen med et kram? En highfive? Eller noget andet, der anerkender hinandens tilstedeværelse? Af samme årsag har jeg indstillet min mail til på autoreplay at afslutte med “Kærlig hilsen Marie Jedig”, for vi har da alle brug for, og lyst til, en kærlig hilsen engang imellem.

Det blev til mange spørgsmål i ét indlæg; men det er virkelig et emne, jeg har beskæftiget mig meget med at tænke over, og en vigtig sag for mig netop at få stilt spørgsmålstegn ved. Og hvis jeg bare kan rykke en smule på indstillingen til omsorg på arbejdspladsen, så er jeg faktisk tilfreds. Men nu er jeg nysgerrig på jer: Hvad tænker I om emnet? Og hvordan er det på jeres arbejdsplads?

PS. Prøv lige at give sidemanden en highfive uden at smile imens. Det er seriøst en fysisk umulighed.

19 comments

  • Nanna

    Godt emne du tager op! Jeg har tit spekuleret i det samme, og faktisk har tidligere måtte stoppe på arbejdspladser, fordi jeg ikke har kunne fornemme mine kollegaer sådan rent socialt. Har fundet ud af at jeg er et menneske, der har brug for bekræftelse fra dem jeg arbejder med. Selv et lille smil kan gøre det, eller en sød kommentar :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Jeg arbejder som bartender, og her forventes det, at vi giver hinanden et kram, når vi møder ind og en high-five i løbet af aftenen. Den er jeg helt med på kollegaerne imellem, men jeg syntes straks, det var lidt underligt, første gang min chef også gav mig et kram. Her synes jeg klart, der bør være en distance. Nu er jeg i en branche, hvor det forventes, men ellers ville jeg normalt heller aldrig acceptere en venneanmodning på Facebook fra min arbejdsgiver. Generelt søger jeg ikke selv fysisk kontakt fra andre end min familie og meget tætte venner, for jeg synes ofte, det kan blive sådan noget halvhjertet noget hos bekendte.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • På min arbejdsplads lagde de ud med at sige, at de gerne ville have, at vores privatliv og vores arbejdsliv gik op i en højere enhed, hvilket jeg synes, er en rigtig god indstilling! Jeg krammer et par af mine kollegaer, vi er stadig alle sammen nye, så jeg er ikke nået dertil med alle – men vi siger dog altid hej, godmorgen, godaften, smiler til hinanden og sørger for god stemning så godt, vi kan. Det er en rigtig fin måde, selvom nogle måske mener, at man skal finde en hårfin balancegang – vi siger også altid “tak for i dag” til hinanden, hvis vi ikke lige får krammet eller noget, f.eks. hvis nogen skal løbe efter toget. Jeg synes, det er så vigtigt, at man kan føle sig tilpas på sin arbejdsplads og ikke skulle være bange for at give sin kollega et kram.

    http://satinawandel.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Dit indlæg er meget relevant – ikke kun i forbindelse med arbejdspladser men også noget vi bør tænker over generelt set i vores samfund. Der er laver undersøgelser der har påvist, at hvis børn masserer hinanden i skolen så har det en stor effekt mod mobning. Jeg kender flere terapeuter der krammer deres patienter, når de skal sige Hej til hinanden i stedet for, at give hånd – fordi kontakten imellem dem bliver bedre. Spædbørn har jo også enorm meget brug for fysisk kontakt, og jeg tror på at fysisk kontakt styrker vores relationer og arbejdsevne på arbejdspladser. Men jeg må indrømme, at jeg selv bliver en smule utilpas hvis en fremmede lægger hånden på min skulder eller noget i den dur uden jeg har inviteret til det. Hvorfor aner jeg ikke. Men jeg vil gerne prøve, at ændre dette. Tak fordi du har skrevet indlægget.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    På min arbejdsplads er arbejdsmiljøet meget blandet (jeg arbejder i en bager, hvor jeg har været de sidste 3½ år). Mine kolleger og jeg imellem er der et rigtig fint forhold, hvor vi interesserer os for hinanden og snakker løs, når der ikke er kunder og når vi lukker butikken. Generel anerkendelse og godstemning afhænger meget af, hvordan min chefs humør er lige den dag. Nogle dage er hun i rigtig godt humør og snakker løs, og andre dage er humøret ikke i top og man gør ingenting rigtigt.
    Jeg er fuldstændig enig med dig i, at der bør være et mere uformelt forhold på arbejdspladserne, da det er der man bruger utroligt meget af sin tid og energi. Og konstruktiv kritik og anerkendelse er ikke af vejen!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Jeg er SÅ enig med dig! Jeg arbejder i en fastfood kæde, og her er der både kram, highfives og hygge! Synes det er vigtigt at man trives godt, og hvis man har det godt med hinanden arbejder man meget bedre sammen, især i travle perioder. Så jeg er heldigvis heldig at have nogle dejlige kollegaer, en god chef og alt i alt det bedste team, som jeg også ses med udenfor arbejdstiden. Tror dog det handler meget om hvilket miljø man arbejder i, da jeg førhen har arbejdet i en bank, og her gav jeg ikke lige mine kollegaer en krammer om morgenen. Måske har aldersforskellen også en del at sige :P

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Niels Holger

    Jeg skal nok give dig et ekstra godt kram, næste gang vi ses! Vi er trods alt kollegaer? ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Jeg er meget enig med dig!
    Jeg har arbejdet 4 år som servicemedarbejder og en af grundene til, at jeg er blevet så længe, er mit forhold til min chef og kollegaer.
    Da jeg skulle ud at rejse i 3 måneder, fik jeg kram fra alle mine kollegaer, jeg havde arbejdet fuldtid med i et halvt år, og da jeg kom tilbage, blev jeg også mødt af kram og omsorg. Det var så dejligt! Jeg mener også, at det virkelig at vigtigt at have et godt forhold til sin chef. Jeg har selv verdens bedste chef, og det gør mig altid i strålende humør at snakke med hende.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mie

    Jeg arbejder et sted, hvor min over chef desværre ikke er verdens bedste til at udvise konstruktiv kritik, eller nogen form for bekræftelse på, at det arbejde man udfører er i orden, og rent faktisk er godt. Det er for mig svært at vide, om jeg så gør mit arbejde godt. Om jeg er værdsat, eller om det jeg gør altid kan på en eller anden måde gøres bedre. Det frustrerende og det burde mange chefer prøve at være opmærksom på og prøve at ændre den måde de udviser deres glæde for medarbejderne… Sørgeligt at det skal være sådan. Oftes sker det pga dårlig kemi og dårlig kommunikation. Øv øv

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Victoria

    For mig er arbejdsmiljøet en vigtig faktor hvad angår ens arbejdsplads. Jeg holder meget af at der både er rum for jokes og alvor på mit job. Faktisk er jeg så heldig af have den bedste kollega som jeg også ses med uden for jobbet. Dejlig og anderledes, taget i betragtning at jeg kun har kendt ham i 2 måneder. :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadja

    Jeg har været så heldig, at da jeg var i praktik som designassistent ved en designer, var det den mest behagelige og afslappede indstilling med kram om morgenen og hyggelig atmosfære. Især skønt når man ikke forventer dette i et fag som fashion i et travlt design studio

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • LMO

    Mit første job var i et lille bageri, hvor der var så hyggeligt at være og cheferne spurgte altid ind til mit liv og hvad jeg lavede og oprigtig bekymret sig for mig og endda også min familie var de altid søde ved og gav dem rabat hvergang de handlede der, det var simpelthen så rart og urformelt!
    Da jeg imellemtiden tog et ekstra job i Bahne blev jeg væltet bagover af formaliteter og regler. Jeg følte slet ikke samme ”kærlighed” om jeg så må sige.. Dermed ikke et ondt ord om Bahne, da det er klart der bliver nød til at være mere kontrol når man er en stor kæde…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Så enig, og det er de små ting som gør hverdagen bedre på min arbejdsplads som er en frisør salon, giver chefen os tit kram, men de andre kollegaer er egentlig kun hvis vi laver noget uden for arbejdstiden, hvilket egentlig er lidt ærgeligt !

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Jeg var i praktik hos en ejendomsmægler, en arbejdsplads med ikke særlig mange ansatte, vi var vist 8, og der var det på ingen måde sådan. Må sige at især min chef var helt modsat af hvad du har oplevet, man kan måske endda sige jeg havde et lidt underligt forhold til min chef, da hun nogle gange kom med gaver (også fordi jeg var ulønnet og hun syntes jeg skulle have noget for mit arbejde) til mig, både store ting og små hyggelig ting. Derudover havde hun intet problem med at give en krammer.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rigtig fint skrevet, Marie. Jeg er så enig. Og netop derfor er jeg glad for hver dag at være omringet af seks søde gutter, der ikke er bange for at kramme og give high-fives! Det gør bare noget rigtig godt for arbejdsmiljøet og siger ligesom “hey, vi er fælles om det her”.

    KÆRLIG HILSEN S :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

    SÅ rigtigt! Da jeg startede som pædagogmedhjælper på min nuværende arbejdsplads, var jeg lidt ligesom de kollegaer, du beskriver – eller jeg var i hvert fald tilbageholdende. Men mine kollegaer var meget omsorgsfulde og kærlige. Så jeg lærte hurtigt at slappe af, og nu giver vi ofte hinanden kram af og til :-)
    Dét er så dejligt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er meget enig med dig! Der er intet værre end sådan en rigtig ”stiv” arbejdsplads. Der skal være plads til at anerkende hinanden, og hygge sig sammen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg snupper lige din ide med at skrive “Kærlig hilsen Johanne Jacobsen” i alle mine mails – det lyder jo også meget mere venligt end det andet.

    Jeg er forresten fuldstændig enig med dig i det hele. Jeg har dog en rigtig dejlig arbejdsplads, hvor vi snakker vildt godt sammen, men jeg tror det er fordi, at vi er så mange ungarbejdere og derfor kender mange af os hinanden i forvejen.

    Vildt fedt budskab.

    xx Johanne Jacobsen
    http://www.johannejacobsen.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

LEG FREMFOR STØVSUGNING