MISFORSTÅ MIG NU IKKE, MEN...

KATASTROFETANKER

Jeg får sommetider en mærkelig, bange anelse omkring mine egne handlinger. Som om, jeg er bange for pludseligt at miste kontrollen over min krop, og gøre noget skørt; som at stå på hænder over et gelænder, hoppe i vandet eller kaste mig ud af vinduet.

Tankerne blev tricket forleden, da jeg var på vej til Ofelia Plads, og på vejen så to mænd stå ved Kongens Nytorv og fægte (ja, her tog historien en vild drejning, ikke?). Jeg fik pludselig en bange anelse for, at jeg ville løbe ind mellem dem og få stukket øjet ud. Tanken tog så meget overhånd, at jeg faktisk endte med at få helt ondt i øjet, fordi jeg nærmest allerede kunne mærke smerten. Det er så åndssvagt.

Det skal siges, at denne frygt jo aldrig er blevet forløst – for jeg har jo alligevel aldrig hverken stået på hænder på et gelænder, hoppet i vandet ufrivilligt eller kastet mig ud af et vindue. Netop fordi tankerne kommer før handlingen, kan man nå at sige fra og bevare selvkontrollen.

Jeg har altid været bange for at dele disse tanker med andre, fordi jeg ikke kunne forestille mig, at andre døjede med samme. Men for et par måneder siden åbnede jeg så op, og begyndte at italesætte katastrofetankerne. Og ved I hvad? Det viser sig åbenbart, at stort set alle har disse tanker fra tid til anden. Det var et turning point for mig. For hvor mange tanker går jeg egentlig med i smug og gemmer på, for ikke at lyde sindssyg? Og hvis andre går med samme hemmeligheder – så ender vi med konstant at distancere os fra hinanden, af frygt for at blive opdaget i nogle tanker…som mange har?

Hvis flertallet døjer med katastrofetanker, gør de os altså ikke skøre. De gør os tværtimod normale. Så… Skal vi ikke bare omfavne hinanden og mærkelighederne, og snakke om tingene?

12 comments

 • Cecilie

  Jeg er primært bange for at jeg pludselig hopper ud foran et tog, fuldstændig skørt. Prøv at søge på Paul M. Salkovskis’ OCD model :-) Spændende læsning, man siger åbenbart at 90% af alle mennesker har sådanne tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg dealer også selv med katastrofetanker. Det var først, da min psykolog snakkede om dem, at det gik op for mig, at jeg ikke var ved at miste forstanden helt. Det er rigtig fedt, at du nu fortæller om dine oplevelser med dem, for det giver klart en følelse af ikke at være alene. Så, skønt indlæg! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabella

  Jeg mindes engang at have læst et sted at stort set alle har dem, men jeg kan ikke lige huske hvor :) Selv er det altid på togstationer, at jeg har dem. Jeg forestiller mig næsten altid, at jeg hopper ud på skinnerne eller endnu værre – løber over og skubber nogle andre lige mens toget ruller ind. Det synes jeg er allermest uhyggeligt, når de handler om at gøre skade på andre. Det tør jeg heller ikke snakke højt om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Steph

  Ej hvor jeg også troede jeg var den eneste. Har specielt den med at hoppe ud af vinduer eller altaner fra høje bygninger, så ved man pludselig det ikke er så seriøst; og at man ikke kræver psykolog hjælp

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Det er ret fedt, du sætter ord på de her tanker, og virkelig spændende og underligt at læse så mange andre, der også går og tænker på de her potentielt farlige ting… Jeg får dem også tit i alle mulige situationer, men mest i trafikken, hvor jeg forestiller mig, hvor nemt det ville være for mig (eller de modkørende) at køre galt og forårsage en masse ulykkelighed… Det er nogle underlige tanker…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg har dem også sommetider! Hvis jeg bare køre på min cykel, forestiller jeg mig at jeg kommer ud for diverse ulykker. Eller hvis jeg går gennem byen, når det er mørkt, frygter jeg også ubehagelige ting. Jeg har også altid troet, at det bare var mig der gik og havde en helt skør fantasi, men det er rart at vide, at man ikke er alene ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej Marie,

  Dejligt du deler sådan et sårbart emne. Jeg har også selv nogle helt frygtelige katastrofe tanker, men efter at have lært om angst og disse tanker, via internettet så går det meget bedre og er slet ikke lige så ubehageligt! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Isabel

  Jeg har disse også tanker, i sær når jeg sidder i en bil og frygter at jeg åbner den i mens den kører :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Jeg har også altid haft sådanne tanker og ofte været bange for, at der var noget galt med mig. Så undersøgte jeg det og fandt frem til det, Freud kalder dødsdriften, som er præcis sådan nogle vanvittige og skadelige tanker. Hvis du vil læse mere om det, er en hurtig google søgning på dødsdrift et spændende sted at starte!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Fedt du åbner op for emnet. Jg har selv de tanker hver dag – og bliver også meget bange for mig selv og mine tanker. Det omhandler også tit, at hoppe i vandet, eller cykle ud over kanten ved havnen. Jeg får også tit dumme tanker om hvad der kan se med min familie, mine hunde eller dem jeg holder af. Det opstår i grimme billede ri hovedet, og jeg er nødt til at ryste hovedet for at komme i tanke om noget andet.
  Sindet er en underlig størrelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kender disse tanker, og kender også flere der har beskrevet meget det samme som dig – faktisk er det defineret som tvangstanker!
  Du er i hvert fald ikke alene om at have dem :-) Tror det er vigtigt at kunne have evnen til at tænke det værst tænkelige scenarie (for vores egen overlevelse), det gør blot at vi er på vagt og ikke laller rundt uden at være forsigtige omkring farer, der kan være.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg har det på præcis samme måde, og tror vitterligt ikke, at jeg nogensinde har delt det med nogen. Hos mig er det særligt, hvis jeg befinder mig højt oppe – på en klippe eller lignende (ikke at jeg gør det dagligt). Så kan jeg blive helt bange for, om jeg kunne finde på at hoppe. Det kunne jeg selvfølgelig ikke, lige så vel som du ikke vil gå ind i mellem to, der fægter. Men jeg forestiller mig, hvordan det ville være. Og nu er det rart at vide, at jeg ikke er den eneste 😅

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

MISFORSTÅ MIG NU IKKE, MEN...