PÆNE OG PRAKTISKE REGNJAKKER

PLASTIKTASKER OG LOGOMANI – ER VI DUMME FORBRUGERE?

puzzle

LOEWE TASKE 1200€

Der er sket noget ganske forfærdeligt, der giver anledning til lidt debat her på bloggen: Jeg har forelsket mig i en svinedyr plastiktaske.

Normalt kan jeg “forsvare” dyrere køb med kvalitet og materialebevidsthed, men her kan jeg godt se, at jeg måske er en smule til grin. Men hvad betaler vi egentlig for, når vi spenderer SÅ mange penge på noget?

For mig at se, betaler vi først og fremmest for at passe ind i præcis dén kasse, vi hungrer efter at passe ind i – altså, et tilhørsforhold til et socialt fællesskab. Efter 90’ernes logomani, hvor luksus blev tydeliggjort i form af logoer (Dior, Chanel, Gucci, Louis Vuitton, bl.a.), oplevede vi en periode af labelless, normcore minimalisme, hvor logoerne blev kamufleret, og et hav af nye klassikere pludselig skød op – tag blot eksempler som Alexander Wangs “Duffle Bag”, og selvfølgelig Célines “Box” taske, som jeg selv er indehaver af.

Tiden blev en anden: Man ville stadigvæk gerne udstråle overskud, modebevidsthed og rigdom – men det skulle gøres på den helt rigtige, underspillede facon, hvor en taske uden label ikke var et tydeligt luksussymbol, men kun for kendere i de rigtige kredse. Med andre ord; dem, man ville imponere.

Nu er vi lidt i en blandingstid: Gucci og Louis Vuitton dyrker logoerne i stor stil igen i fornyet stil og med kæmpe succes, men mange andre brands har skabt stjernestatus med et mere underspillet design – tag f.eks. Céline, Loewe og J.W. Anderson. Jeg er egentlig ikke til hverken det ene eller det andet – og holder i virkeligheden lige så meget af at slynge min Chanel-taske over skulderen, som ved at bringe mit flettede net købt for 150kr., og jeg holder altså af at kunne begge dele.

Men tilbage til sagens kerne: Jeg har altså forelsket mig i en plastiktaske – og af den simple årsag, at jeg synes, den er helt usædvanligt cool. Selvfølgelig betaler du for materialet, når du køber en luksusvare, men først og fremmest betaler du for ikonisk eller innovativt design. Denne gang er drømme lavet af plastik.

9 comments

 • Der er et eller andet over den, som også tiltaler mig! Og det er selvom jeg aldrig ville bruge 9000kr på den, men den har bare et eller andet coolfaktor, som jeg synes går udover, at det er en dyr designertaske. Og for mig er det mere vigtigt, at jeg rent faktisk ser dens “funktion” fremfor mærket bag, hvis det giver mening?
  Du er en af de bloggere, jeg synes kan trække grænsen for, hvad der rent faktisk kan være cool nok at gå med! Og her fik du mig mere til at stoppe op og se tasken. Så skide være med den er lavet af plastik hehe. Er den fed eller ikke? og ikke mindst, hvad kan den bruges sammen med? Det er de spørgsmål der for mig runger :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Meget interessant debat du tager op. Jeg er af den holdning (og vi er jo ikke alle ens, så at nogen ikke deler min holdning eller jeg ikke deler deres er helt okay!) at der er blevet for meget fokus på mærkevarer og netop om du siger “dumme forbrugere” når man i ramme alvor producerer en gennemsigtig firkantet plastik taske til næsten 9000 DKK og nogen rent faktisk køber den.
  Det er til tider en kedelig tendens i min optik, når man kan se at folk nærmest kun køber det fordi at det er en designervare, og ikke ser på det om det er pænt eller grimt, men bliver “mesmerized” af en vare bare fordi at en eller anden designer nu har lavet den her.
  Tasken havde været sejere hvis du havde fundet den i Tiger til 20 kr. (hvilket de sikkert også har haft lignende af på et tidspunkt, synes de minder meget om nogle tasker jeg havde da jeg var barn i 90’erne haha), men når der skal spenderes næsten 9000 kr. på den, så tænker jeg mere “dumt” :)
  Men! som sagt er alle forskellige, og jeg er ikke den der blander mig i hvad folk bruger deres penge på, jeg kommenterer kun på denne tråd fordi du stiller et rigtig godt spørgsmål der får en til at reflektere og kan forhåbentlig skabe en god debat, hvor alle har lov til at have deres egen individuelle mening og at det er OKAY :D
  Ha’ en fantastisk dag og hvis du køber den, så fedt for dig, så bliver du jo glad for den og det er det vigtigste :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I

  …og desuden. Hvordan bruger man egentlig den taske? Det er i hvert fald ikke lige den dag man har glidecremen liggende i bunden tasken just in case:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Hahaha, nej, man skal være temmelig påpasselig med fyldet ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • I

  Jeg synes næsten du fortjener den som præmie for dine reflektioner …haha!
  Ej, helt ærligt så er der jo ingen der fortjener en plastiktaske til 1200 euro, men derfor kan man jo godt ønske sig den alligevel :)
  Jeg synes om ikke andet at det er godt at du reflekterer over det – det tror jeg at der er mange der ikke gør. Personligt får jeg i hvert fald lidt ondt i maven når en 16-årig pige kommenterer et instabillede af en Chanel-taske med orderne: NEED THIS.
  Ej ej ej, der er jo ingen der har BRUG for en taske til 25000+!
  Problemet er bare at hvis man går rundt og tænker på det hele tiden, så får man jo kronisk dårlig samvittighed over at være født i Danmark. Så det er vel en balancegang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Lige præcis, det er også rigtigt. At ønske sig dyre ting har for mig været en motivationsfaktor til at arbejde tidligt og meget, så på den måde er der (heldigvis) kommet en god arbejdsmoral ud af det. Men jeg kan sgu også nogle gange få det skidt over vores forbrugssamfund, som jeg udmærket godt ved, jeg er med til at vedligeholde!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Er sikker på, at du kan få den taske til at se sej ud! Jeg må ærligt tilstå, at jeg er blevet meget mere “mærke fikseret”, efter jeg blev introduceret til diverse modeblogs for et par år siden. Før tænkte jeg aldrig over hvilke mærker der var in eller ej. Jeg gik mest bare i hvad, jeg fandt flot. Det irriterer mig en smule, at det giver en følelse af lidt mere selvsikkerhed, når man render rundt med den samme dyre taske, som anerkendte modebloggere har. Jeg er ret sikker på, at der ligger ret meget psykologi i det vores individuelle forbrug.. Såh… det er da lidt værd, at tænke videre over.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • jeg siger GO FOR IT! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PÆNE OG PRAKTISKE REGNJAKKER