SE MIT KØKKEN!

10 TING, VI HAR LÆRT AF SKAM

Skam er på alles læber. Den norske TV-serie har indtaget Danmark – og jeg selv lavede bl.a. en anbefaling af serien i start august, som kan læses her. Med sin ærlige skildring af teenagelivet, elskværdige karakterer og nye videoformat er populariteten fuldstændig berettiget. Mens vi venter på resten af 3. sæson, har jeg tænkt lidt over Skams påvirkning på det danske land:

noora

1. Pagehår er in igen. Noora er i virkeligheden temmelig anonym i sit stilmæssige udtryk, men har, med sin kombination af usikkerhed og fandenivoldskhed alligevel formået at skabe en karakter, der inspirerer – og altså på mere end bare den personlige front. Nooras frisure er et hit, og pludselig vil alle have lys page igen, ligesom i år 2010, hvor alle svenske bloggere bar den karakteristiske frisure.

baby

2. Det er helt OK at lytte til popmusik. Justin Biebers “Baby” har, i min optik, altid været et formidabelt nummer, men nu er det rent faktisk helt i orden at proklamere sin kærlighed til hittet. Generelt er popmusik helt i orden at kunne lide at lytte til. Det hedder vel også “popmusik” (populærmusik) af en årsag.

skaermbillede-2016-10-09-kl-09-11-46

3. Gul uppercase typografi ser bare godt ud alle vegne. Bemærk, hvor stor en stigning der har været i præcis denne farve skrifttyper og case hos diverse medier (her på bloggen inkluderet) – og SKAMs karakteristiske logo og skrifttype hele vejen igennem serien er sjovt nok…gul og uppercase!

oefrlaeber

4. Rød læbestift holder 100% til hverdag – spørg selv Noora. Med sin ellers minimalistiske og lidt drengede stil, tilføjer den røde læbestift kant, sex og temperament til Noora.

porn

5. Din bedste ven er ikke nødvendigvis vild med dig, bare fordi han forsøger at afholde dig og din flirt fra at indlede et forhold. Næh nej. Måske er han i virkeligheden vild med din ven, og udlever sine hemmelige fantasier online. Måske netop dette punkt er meget internt – men de, der har set serien, forstår, hvad jeg mener.

sana

6. Tørklæder er ikke nødvendigvis kvindeundertrykkende, og der kan sagtens sidde en totalt fierce, spydig, sej og veltalende femme fatale bag tørklædet! Sana er forresten min yndlingskarakter i serien.

usikkerwilliam

7. “Ham den lækre” fra dit gymnasie, der havde tendens til mobberi og hjerteknuseri er muligvis bare en usikker, lille dreng med problemer i hjemmet. Ja, hvis du altså ikke vidste det i forvejen, så er dét at være en idiot overfor andre som regel et tegn på, at man ikke har det superfedt med sig selv. Karakteren William er forresten ikke med i Skam længere, da han søger grønnere græsgange i Hollywood. Nu nåede man ellers lige at blive godt og grundigt forelsket i ham…

skaermbillede-2016-10-09-kl-09-16-14

8. Norsk er cool. Faktisk, så er Skam ene og alene skyld i, at jeg gerne vil lære sproget. Kødder du? Nej, din drittsekk!

slut

9. Hvis du stjæler din bedste venindes kæreste, så er sandsynligheden for, at hun fryser dig ude, pænt stor. Evas karakter – særligt i 1. sæson – er decideret irriterende, synes jeg. Hun vokser dog på mig.

978x

10. Gode veninder er noget af det vigtigste i verden. Når kæresten ryger for meget hash, klassekammeraterne ikke vil have én med “i sin bus”, far hellere vil arbejde end komme hjem til jul, eller mor er en kontrollerende strigle – har de gode veninder din ryg.

10 comments

 • S

  Jeg synes Vilde er en super undervurderet karakter! Jeg elskede da hun havde tortilla med til Noora <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Jeg skifter lidt mellem at synes, hun er total cute og virkelig belastende. Hendes usikkerhed er simpelt hen destruerende for hende… (Elsker forresten at vi snakker om dem som var det vores bekendte)…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Haha, jeg elsker det også! Det er rigtig nok, at hun kan være ret belastende, men jeg synes bare det passer godt til hendes personlighed et eller andet sted? Jeg synes det gør hende mere troværdig som karakter! Og jeg elskede simpelthen det med ægløsningstesten :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg studerer et semester i Oslo, og heroppe går nordmændene bananas over at danskerne er så vilde med deres serie. Det er virkelig sødt 😄 Og når man bor heroppe har man selvfølgelig været på SKAM rundtur i byen for at finde bl.a broen hvor William og Noora kysser. Rigtig fint indlæg. (Tror dog ikke man kan sige “det er drittsekk”? :-))

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kat

  Jeg troede at drittsekk betød kælling 😐😳

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Det betyder vist nok “lortesæk” :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • My

   Tror nu man ville oversætte det til røvhul på dansk :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Haha, det har du nok ret i. Selvom jeg klart synes, at lortesæk burde integreres i det danske sprog .-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja, ja, ja og ja! ELSKER denne serie, og det siger meget, da jeg ellers ikke ser så mange. Er super enig i dine påstande, og også en smule trist over forsvundne “Wilhelm”.
  Super fint indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SE MIT KØKKEN!