FLOWER PAJAMAS

NO FILTER, FACETUNE OG FÆNOMENER PÅ INSTAGRAM 

Untitled-1

Jeg har observeret en tendens, som jeg flere gange har vendt med en veninde, og som altså har fået mig til at skrive dette indlæg… De “smarte” dropper filteret på Instagram.

For mig at se, er dette lidt en modreaktion på filterets sløring og overtagelse af virkeligheden, og jeg kan egentlig godt lide udviklingen. Det nye på Instagram er da, at man ikke må at udstråle at have prøvet for hårdt. Faktisk skal det slet ikke se ud som om, at man har prøvet. Ikke at der af dén årsag ikke tænkes over, hvad der lægges op – men jeg ser klart en tendens i mængden af over-blitzede, halvslørede billeder, kontra det nærmest urealistisk facetunede, perfekte ideal, vi før primært så.

Apropos facetune, så er det her, jeg står helt af. En af mine venner introducerede mig for facetune for godt et halvt år siden, men jeg har nægtet at downloade app’en, i frygt for at skulle blive associeret med denne. Facetune er en app, hvor du kan ændre i alt på et billede: Du kan gøre dine ben tyndere, arme brunere, tænder hvidere, hud renere, læber større – men også mere tekniske, billedmæssige ting, som at sløre baggrunden eller ændre en farve fra blå til lyserød. Siden min opdagelse af app’en, er der næsten gået sport i at spotte facetunede billeder på Instagram fra diverse teenagefænomener og bloggere (og der er mange, uden at udlevere specifikke personer!). Da jeg var i New York med bloggere fra Norge, Sverige og Finland, fortalte de alle, at de elskede facetune, og brugte app’en i stor stil, hvilket egentlig overraskede mig lidt. Skal vi virkelig så langt væk fra virkeligheden for at vise et ideal, der ikke engang eksisterer? Jeg mener, at det både påvirker og svækker vores egen selvtillid, men så sandelig også vores følgeres.

Og hvad er min holdning så egentlig til Instagram og projekteringen af “det perfekte liv”? Instagram er ikke hele virkeligheden. Den er en del af virkeligheden. Instagram er en kanal for billeder – og derved også inspiration og æstetisk smukt materiale, som selvfølgelig anvendes derefter. Jeg bruger min Instagram til netop at dele inspiration og andet materiale, jeg finder æstetisk appellerende. At pynte på virkeligheden er én ting – at forvrænge den er noget andet. I hvert fald ifølge mig. Selvfølgelig spiser jeg også en leverpostejsmad engang imellem, og der er klart mindre sandsynlighed for, at denne havner på Instagram, end gedeostsalten fra Beau Marché – men er det ikke også i orden?

Måske jeg bare bilder mig selv ind, at jeg ikke er med til at påvirke negativt. Når alt kommer til alt, så er jeg i en position som blogger, hvor mange gerne vil følge med, og jeg bærer derfor også et ansvar, som jeg måske ikke helt lever op til.

Forleden læste jeg om et nyt fænomen – Finstagram: At have to Instagram-profiler; én til “følgerne” med perfekt indhold, og én privat med billeder af hund, børn og leverpostejsmadder. Tendensen undrer mig dog overhovedet ikke, enddog det er en lille smule skør udvikling, i forhold til den oprindelige brug af Instagram som medie. Jeg har personligt også to Instagram-profiler, så jeg skal slet ikke spille hellig i denne sammenhæng – min anden profil er kun for meget tætte venner, og hvis nogen skulle gære nysgerrige, så indeholder denne udelukkende materiale, jeg finder hylende morsomt såsom mislykkedes selfies, pinlige barndomsbilleder og sjove citater.

Hvad er jeres egen holdning til Instagram og brugen heraf? Hvilke tendenser og fænomener ser I? Og hvem kan I lide at følge?

18 comments

 • S

  Jeg synes billedredigering er en ting, mens facetune fx er noget helt andet. Man krydser ligesom en usynlig grænse i mine øjne, når man ikke længere leger med beskæring, kontraster osv men i stedet går ind og beskærer ting, man ikke kan lide ved en selv i kontrast til at stå ved de kilo, man tog på i sommerferien. Jeg tænker også det må runge hult, når man høster likes på et billede hvor næsen ikke længere er ens egen og læberne er blevet så facetunet at man skulle tro der var tale om restylane. Jeg synes, det er at lyve over for sine følgere eller læsere og jeg synes, det er uværdigt. Jeg synes dog, at man på de sociale medier har et ansvar for selv at være lidt kritisk for hvad der er reelt og hvad der ikke er, hvis det giver mening. Det er heller ikke sådan, at jeg ligger søvnløs over det, fordi jeg ved hvordan jeg ser ud og sådan er det – en holdning, man får med årene – men hvad med de unge piger der springer måltider over for fx at få tigh gap eller lignende ligesom deres yndlings instagrammer? Hvad med dem der ikke er ’stærke nok’ til at sortere fra? Det er selvfølgelig ikke en instagrammers skyld, hvis en følger har dårligt selvværd, men ikke desto mindre synes jeg, man har et ansvar for at vise noget realitet og ikke mindst diversitet i mediebilledet.Giver det mening?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] har bemærket en lignende trend på sociale medier (hvilket Marie også har skrevet om HER), hvor der nærmest går sport i, at gøre opmærksom på, hvor lidt filter man har brugt eller […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  Kan det virkelig komme som en overraskelse? Jeg syntes faktisk dette emne snart er outdated – i så fald syntes jeg der er andre tendenser der er mere skræmmende på de sociale medier, end billedemanipulering og filter. Vi kender det jo fra magasinerne og modeverdenen, og teknologiens udvikling har bare muliggjort det for os dødelige mennesker, at bruge disse redskaber til at skabe det perfekte image. Jeg syntes derimod sponsor og reklame indlæg på blogs, Facebook, Instagram osv. er en tendens, som jeg vil mene forvilder publikum ud i en gråzone. Og hvorfor er sådan et emne ikke også vigtigt at tage op? Jeg syntes det er svært at gennemskue, hvornår noget kommer fra hjerte, og hvornår noget kommer for pengenes skyld. Jeg syntes oftest det er skræmmende når det er tydeligt, der kører en spons kampagne. Som oftest ser man disse kampagner på platforme som Bloggers Delight. Jeg bliver virkelig træt af at klikke rund i blogs, hvor størstedelen af bloggere har skrevet om det samme produkt. Det virker bare sådan lidt… “ej come on – please ikke flere Libresse Bind og Tamponer”.
  Dette er intet personligt kritik til dig. Absolut ikke. Du gør det godt, og selvfølgelig skal du have en skilling for dit arbejde. Intet tvivl om det! Men kan du følge mig? Emnet bliver aldrig rigtig taget op. Specielt ikke til diskussion. Wonder why?
  Og for så lige at vende tilbage til emnet. Så er vores samfund faktisk allerede i 50’erne blevet betragtet som et “Skuespil” samfund. Jeg kan anbefale at læse Guy Debord bog “The Society of the Spectacle”, hvor han beskriver samfundet som falskt og manipuleret. Lidt ligesom du bekriver Instagram. Men altså kun hvis man er til sådanne slags tekster. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Jeg forstår dig sagtens! Og jeg er til dels også enig i, at billedmanipulation er et outdated emne. Jeg tror bare alligevel ikke, at størstedelen af de unge piger, der kigger Instagram igennem, ved, hvor mange af de billeder, de ser, fra diverse populære lnstagrammere, det rent faktisk drejer sig om. Og så synes jeg da at no filter en en sjov og ny tendens, som indlægget egentlig skulle have handlet om – man kan bare ikke sige no filter uden at sige filter. Kan du følge mig?

   Jeg prøver lige at forklare ift. sponsoreret indhold: Der skal stå i indlægget eller Instagram postet, når noget er sponsoreret, så hvis du læser indholdet, så skal det faktisk være markeret. Andet er decideret ulovligt. Så du bliver altså ikke snydt som forbruger – i hvert fald ikke på blogs. Der vil jeg så mene, at mange tv programmer og magasiner kan være værre til at lave ugennemskuelige annoncer! Jeg har også taget emnet op et par gange i bloggens historie, men det kan være, det snart er tid igen :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • do

  Jeg synes man ser det blandt mange it-kids på instagram, at de konsekvent gør sig ‘grimmere’, fordi det er blevet moderne. De gror kropshår ud, barberer deres øjenbryn af, skruer op for saturation for at deres bumser bliver tydligere, bruger blitz, så farverne ser vamle ud og poserer uflatterende etc. Også i modebilledet er det ‘grimme’ moderne. Spøjse sammensætninger og silhuetter, snit der ikke nødvendigvis flatterer kroppen, men rent faktisk gør det modsatte og mange modeller, som slet ikke passer på det klassiske skønhedsideal overhovedet. Så jo vil helt klart sige at vi går nye tider i møde hvor, ‘ugly is in’.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Super spændende indlæg at komme op med! Dine pointer virker gennemtænkte og velovervejet – noget jeg dog savner at du kommer ind på er hvorfor tendensen er så dominerende. Hvorfor vi stræber efter den der perfekte dog ubesværet billedliggørelse af vores liv? Så du for nyligt havde opdaget enneagrammet, og heraf fremgår det jo, at vi alle har forskellige bevæggrunde for de handlinger vi udøver, alt efter hvilken personlighedstype vi er.
  Der har over de seneste år været en samfundsmæssig opmærksomhed på bl.a. stress, og overdimensioneret selvpromovering på diverse sociale medier, som kan give et urealistisk og filtreret billede af forskellige idealer af livet (f. eks eksklusivitet, perfekt ydre, sunde måltider + daglig motion osv)
  Heraf kan vi så inddrage at de forskellige personertyper har forskellige behov og tilgangsmåder for at billedliggøre og promovere sit lit – f. eks en tildels stresset person som ønsker fred og fordragelighed og er “alles ven”, kan have tildens til at perfektionere og strukturere sin instragram, med udtrykket at det hele er godt og overskudsagtigt, selvom dette ikke er realiteten, men vedkommende er måske forhindret i at udtrykke således grundet deres persontype. Idk
  Hvad jeg måske prøver at sige er, super fedt indlæg, men jeg synes det kunne være super spændende at hører hvad du tænker er årsagen til dette fænomen, snarere en “blot” dine holdninger, som i øvrigt er smukt formulerede og super intelligente, ifølge mig ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg oplever også reaktionen fra det perfekte til det uperfekte. Selv følger jeg stort set ikke overbelyste og perfekte profiler længere. Det er simpelthen for langt væk fra mit liv. Min Instagram er meget upoleret. Dog bruger jeg filter for at fremhæve ting på billederne. Er glad for VSCO Cam :) Shopper jeg noget pænt til mig og ungerne viser jeg gerne det, men sådan noget idyllisk/Royal Copenhagen/spelt bliver aldrig mig. For nogle virker det og så må de da filtre alt det de vil. Jeg scroller bare videre ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Soph

  Det er så vigtigt at dette emne bliver taget op! Hold da op det har der været brug for! Virkelig. Jeg tror faktisk vi allerede er på vej mod en tendens hvor det uperfekte hyldes gennem billeder, men det er klart, at der stadig vil være de profiler, som kun hylder de gyldne stunder i deres liv. Det som jeg synes skal dyrkes mere er at vi accepterer vores uperfektionisme, for der er aldrig nogen der når “perfektion”. At du her på bloggen skriver du også spiser leverpostejsmadder viser bare, hvor sejt et afslappet et forhold du har til hele den her verden med bloggere og instagrams der skal være fejlfrie. Jeg følger mest folk på insta for inspiration i forhold til outfits, osv – men nogle gange bliver jeg simpelthen nødt til, at lukke af for det et par timer, fordi der for det meste ikke bliver postet andet end pagne billeder, og dyre eksklusive middage, men på den anden side, så må vi nok bare erkende, at det der sådanne ting folk bare bedst kan lide, at se på.

  Så ville jeg lige spørge dig Marie, føler du, at der i bloggerverden er et mål om, at man som blogger skal at nå det mest perfekte liv – altså have det mest perfekte materiale at smide op på sin blog i forhold til alle andre bloggere (wow kringlet formulering, i know), men det kunne være meget interessant, at høre om der som sådan foregår “konkurrence” mellem bloggere

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Det er en god betragtning, og et rigtig godt spørgsmål. Jeg er mest fokuseret på at være glad, og jeg er selvfølgelig glad, når jeg er omgivet af smukke ting og spiser god mad – men når alt kommer til alt, så er det jo de mennesker, jeg omgiver mig med, udlevelsen af drømme, og dyrkelsen af interesser, der tæller for mig.

   Jeg tror, at denne form for konkurrence eksisterer bloggere imellem, men bloggere er også en bred kam af mange forskellige mennesker, som alle konkurrerer forskelligt, og ikke mindst har forskellige forhold til denne eventuelle konkurrence.

   For eget vedkommende vil jeg ikke sige, at jeg føler, jeg behøver at konkurrere. Ikke fordi jeg føler mig bedre end andre, men fordi jeg måske slapper rimelig meget af i forhold til dén slags :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt emne Marie! På den ene side er jeg glad for et træk henimod det mere naturlige og umiddelbare på Instagram, da virkeligheden (og udseendet) hurtigt kan manipuleres til et ideal så perfekt, at mange ikke kan være med længere og inspirationen forsvinder. På den anden side kunne jeg godt være nervøs for, at trenden hvor det “uperfekte” er i fokus skaber et endnu større pres på dem, der har svært ved at skelne mellem den redigerede virkelighed på sociale medier (som det jo altid er, når vi snakker øjebliksbilleder online) og deres egen virkelighed. Det bliver lidt; “hvis hun kan være SÅ tjekket helt UDEN filter, hvad så med mig?”. Hvis du kan følge mig? Så jeg er ærlig talt lidt ambivalent på det her punkt..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I like the look with the off the shoulder blouse!
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • kat

  synes det er åndssvagt med to instagram profiler. virkelig. bare for at svare på noget du spørger om hehe.

  for det jeg egenltig ville skrive til dig er – jeg ved ikke om det bare er mig. men der er et eller andet ved din skrifttype på bloggen der forvirrer mine øjne. for her i kommentarfeltet kan jeg sagtens læse tydligt sort på hvidt, men det er som om at dine indlæg herinde gør at mine øjne slørre, og jeg næsten ikke kan holde ud at læse det hvis det er et “så langt” indlæg…. :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Mærkeligt- det ser fint ud her. Hvilken browser bruger du? Og er du på telefon eller computer?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Xenia

  Hej Marie!
  Hvornår (og hvor) købte du din Cecilie Copenhagen-bluse? Kan nemlig ikke finde den på deres hjemmeside længere :( Den er jo helt vildt fin!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Det er et par måneder siden, desværre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Spændende indlæg og relevant emne at tage op!
  Hvad er det der gør at os “følgere” eller “fans” ikke må se dine private instagram, altså hvad har du på den, som du ikke føler du kan dele med resten? Er den for personlig eller for uperfekt eller noget helt tredje? For sjove citater og barndomsbilleder, ville vi andre da heller ikke have noget imod at det poppede op på vores instanews :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   For det første, så tror jeg ikke, at andre vil finde tingene på min private Instagram sjove, da stilen er meget intern! Hehe. Desuden så er der en tendens i min vennegruppe, hvor vi alle har sådanne profiler, og også lægger forfærdelige billeder op af hinanden – så for ikke at udlevere mine venner, tænker jeg, at jeg holder den privat :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja okay, det kan jeg sagtens se!
   Jeg synes det var interessant fordi du nok er en af de bloggere jeg “kender” bedst, nyder at læse dine personlige indlæg, og så er det jo sjovt fordi både instagram og blogs er jo en opstillet side og det er aldrig til at vide hvem der “egentlig” sidder bag. :-) Jeg nyder at følge med!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FLOWER PAJAMAS