BE FASHIONABLE

FORBRUG, ØKONOMI OG FREMTIDENS BETALINGSFORM


I har sikkert alle sammen en idé og en masse fordomme omkring mig i forhold til forbrug, hvilket på mange måder er forståeligt. Selvom jeg måske virker til at være økonomisk uansvarlig, så er min situation og overblik over økonomi og forbrug altså bedre end som så. Jeg indrømmer at være glad for, og god til, at bruge penge, men jeg har f.eks. aldrig nogensinde haft overtræk eller været ude af stand til at betale mine regninger. Og selvom mange af jer stadigvæk nægter at tro på det, så er jeg total uafhængig af mine forældre rent økonomisk, og tjener alle mine penge selv.

Ja, jeg har et stort forbrug; men altså også en økonomi, der kan bære det. Jeg tjener mine penge gennem arbejdet her på bloggen, gennem mit arbejde for smykkefirmaet Jane Kønig, og diverse småjobs diverse steder med design, modelarbejde, styling og lignende. Jeg kommer fra en familie i middelklassen rent indtjeningsmæssigt, og har derfor ikke været vandt til helt så dyre forbrugsvaner, som jeg efterhånden har tilegnet mig, fra barnsben, og af samme årsag er jeg god til at tilpasse mig; er der en måned i økonomisk lavvande, kan jeg godt klare mig på leverpostej og uden køb af dyre items. Desuden er de eneste faste udgifter, jeg har, til lejlighed, mobil, mad og forsikringer – for jeg har hverken bil, børn, fast ejendom eller andre af de rigtig tunge udgifter. Jeg har kun mig selv at forsørge, og kan derfor prioritere anderledes end de fleste.

Jeg er også typen, der aldrig har kontanter på mig. Ikke fordi, jeg ikke har lyst – men fordi det er besværligt; jeg mister simpelt hen overblikket over, hvor pengene forsvinder hen; og så kan man efterhånden betale med kort alle vegne. Jeg kan derfor ligefrem overraskes, når mine venner kan hive sedler frem af pungen eller mønter frem af tasken. Kontanter er på mange måder gammeldags, og en hyggelig og traditionel betalingsform, som mange stadigvæk værdsætter, men som, for mig, bliver mere og mere overflødig, som tiden går. Da jeg er typen, der er dårlig til at handle ind til flere dage af gangen og som shopper mere end hvad godt er, bruger jeg mit kort i hvert fald én gang dagligt, og det er derfor et enormt relevant emne for mig at tænke over – og derfor også at skrive om.

For et par måneder tilbage skulle jeg skifte bank, og i den forbindelse have nyt Mastercard. Dette kort indeholdt en chip, som jeg længe studsede over funktionen af. Jeg fik dog læst mig frem til, at det handlede om Contactless betaling, og har siden hen sat mig bedre ind i, hvad præcis dette begreb dækker over. Contactless er en betalingsform, der muliggør en række fordele i forbindelse med betaling af kort i butikker: Man slipper f.eks. for brug af chip og pinkode; i stedet for at sætte kortet i maskinen, skal man blot føre kortet op til maskinen, som registerer kortet, og herefter trykke godkend. På denne måde glemmer man ikke kortet i maskinen, og man er fri for at bekymre sig om at få afluret sin pinkode.

Udover de åbenlyse fordele ved Mastercard Contactless, så får kunder heraf også en række andre fordele, såsom en opgraderet popcornmenu i Nordisk Films biografer, samt fordele, hvis man handler dagligvarer ind i Lidl.

Vi ser samme udvikling med lignende betalingsformer såsom Swipp og Mobilepay, og jeg kan personligt virkelig godt se fordelene ved Contactless. Jeg har ikke prøvet at betale med Contactless mange steder i Danmark endnu, men da jeg var i London med min søster for et par måneder siden, var dette den gængse betalingsform, og man bliver virkelig positivt overrasket over, hvor let og overskueligt, Contactless er i praksis.

For mig at se, er denne betalingsform fremtiden; jeg kan endda se for mig, hvordan vi om 100 år vil have chips indopereret i håndleddet som betalingsform, eller måske endda med et fingeraftryk vil kunne afgive betaling. Hvad tænker I om kontaktløs betaling og fremtiden for betalingsformer generelt? Læs mere om konceptet her.

INDLÆG LAVET I SAMARBEJDE MED MASTERCARD

18 comments

 • Om du har lavet det i samarbejde med Mastercard eller ej, så er det et utroligt aktuelt emne for tiden…Jeg kan personligt både se positive og negative sider af den nye NFC betalingsform. Men jeg må indrømme at jeg hælder mest til at høre banken næste gang jeg skal have nyt kort, om de kan undlade at sætte det i mit kort, jeg syntes det negative overgår de positive ting ved kortet.

  ..Men igen, et rigtig fint indlæg og et godt emne at tage op :)

  – Go’ sommer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • gina

  jeg forstår ikke dit behov for, at retfærdiggøre din indtægt? Jeg synes bare det er super fedt, at det går godt for et andet menneske. Jeg kan bare ikke se behovet i, at vide hvor meget én tjener.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Du skulle vide, hvor mange, der spørger indtil det. Muligvis det oftest stillede spørgsmål – lige efter dét med hårfarven :-D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Jeg har ikke selv dette kort, men så vidt jeg ved kan man max hæve 200 kr på denne måde, og man skal ca. hver 3.gang benytte sin pinkode.. netop for at begrænse evt. misbrug hvis man mister kortet

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Et super fint indlæg. Jeg kan dog godt blive irritereret på mig selv – når jeg tager mig selv i at være nysgerrig omkring din økonomi og dit kærlighedsliv. For hvor rager det mig ikke gange 40.. Men desværre kan jeg fornemme, at jeg ikke er den eneste, og jeg tror det er meget naturligt at ( min kæreste afbryder mig lige, og spørger mig hvorfor jeg skiver så meget til dig.. Hmm) … Være nysgerrig.. Anyways du er en interessant person, at følge :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder rigtig smart, men jeg tænker bare på sikkerheden, hvis kortet nu bliver stjålet :-(

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  hvad nu hvis man taber sit kort på gaden? Så er jo relativt nemt for en anden (dum type), at samle det op, og går over og bruge det.. For det kræver jo ingen personlige koder … mhhh? Hvad gør man så? Dækker mastercard dette, hvis det sker? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Nu bruger jeg selv den måde at betale på de steder det er muligt, og jeg synes også det er super smart! Nu ved jeg ikke med dig, men jeg har danske bank, og de garanterer at de dækker al form for misbrug af kortet, da de jo godt ved det kan forekomme, så det med at det skulle blive stjålet og misbrugt ser jeg ihvertfald ikke som en grund til ikke at få det, da det jo bliver erstattet hvis det er :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Igen er jeg altså bare imponeret over dine evner på skrift.
  Selvfølgelig er det tydeligt, at indlægget er lavet i samarbejde med mastercard, men igen formår du bare at strikke et indlæg sammen, som stadig er interessant og relevant at læse. Jeg undrer mig dog også over, om det ikke under alle omstændigheder vil føre til mere tyveri af kort, da der ikke behøves kode for at anvende det.
  Men min pointe er egentligt bare, at jeg synes, du gang på gang får skrevet nogen kloge ord, selv om sådan et emne som et mastercard ;)

  God aften <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Sikke et spændende emne, og dejligt med en lille afveksling, selvom jeg nu elsker din blog og alle dine indlæg. Jeg må dog sige at jeg overraskes over, at du føler dig nødsaget til at forsvare dit forbrug og din økonomi. Jeg har helt ærligt slet ikke tænkt over, at nogle føler sig berettigede til at blande sig i det, da det jo netop er DIN økonomi. Men derudover, er jeg selv også meget begejstret for de mange nye betalingsmetoder, da jeg tror på det er langt mere sikkert, og også på mange måder nemmere. Jeg har selv heller aldrig kontanter på mig, medmindre det er nogle jeg tilfældigvis har fået. :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Arh, så det var det min mor mente! Hun forklarede det ellers også så fint: “Jeg fik gratis is i Lidl, fordi jeg betalte på den der måde, hvor man bare kører kortet henover.” Nu forstår jeg, hvad hun ævlede om, haha! :D

  http://satinawandel.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie A

  Dejligt at høre en blogger snakke om økonomi, og må nok ærligt indrømme at jeg nok også var en af dem der troede du ikke havde helt overblik over det med dine dure indkøbsvaner, men dejligt at få det afkræftet! :-)
  Jeg er og vil altid være tilhænger af kontanter! Forstår godt hvordan de fleste kan miste overblikket og overforbruge måned efter måned med et dankort. Jeg hæver altid alle mine madpenge i starten af måneden og har et fast beløb tiæ hver uge, og det fungerer super godt – for mig altså! Vil hvert fald opfordre folk som har lidt svært ved At holde overblik til at gøre netop sådan, men det er jo altid forskelligt hvad der fungerer bedst for folk :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • LK

  Det lyder lidt til, at du taler så godt for kortet, grundet det er et indlæg i samarbejde Mastercard. Kortet kan nemt blive stjålet, og tyven kan bare gå fra butik til butik for at udnytte kortet og hæve penge. Det jo ikke fordi kort med alm. chip er besværlige, eller at man glemmer kortet, for dankortsmaskinen bipper da så meget at man ikke kan undgå det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Nej, nu har jeg bare selv haft sådan et kort de sidste par måneder, og for mig er det virkelig holdbart og fungerer perfekt – netop derfor sagde jeg ja til at lave indlægget, ikke den anden vej rundt. Beklager hvis det ikke fremgår tydeligere af indlæggets indhold. Jeg har så heller aldrig i mit liv fået stjålet en pung eller et kort, så jeg er både opmærksom og “heldig” i forhold til dén slags.

   Og så vil jeg sige, at typer som min far og min søster nok glemmer sit kort i maskinen i hvert fald én gang årligt, så jo, det er altså et problem for nogen – også selvom det ikke er for dig :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Jeg kan godt se den fikse idé i det, og hvordan man hurtigt og nemt kan betale. Til gengæld kan et stjålet kort vel godt udnyttes, hvis ikke man skal bruge en pinkode?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   Det kan det jo alligevel, kan man sige – hvis man er korttyv, så ved man også, hvordan man får noget ud af et kort med pinkode :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie Stella Wibe Jedig

   ….Og så vil det jo være små beløb, og ikke store overførsler :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BE FASHIONABLE