SOMETHING ABOUT ME

MY SECRET

IMG_4836.
Min blog vil aldrig blive en klynkeblog, for mit liv har egentlig været for let til, at fokus pludselig skulle placeres dér.

Dog er der en side af mig, der sjældent præsenteres her på bloggen. Måske fordi, jeg altid har tænkt, at hvis jeg ikke nævner det, vil det ikke fylde så meget i min egen bevidsthed, eller måske fordi jeg er bange for at vise svaghedstegn. Jeg ved dog, at enormt mange unge, usikre piger læser med derude, og jeg vil derfor dedikere dette indlæg til at snakke om mine usikkerheder. Emnet vil sandsynligvis ikke fylde mere end dette ene indlæg i bloggens generelle historie, men da usikkerhed generelt set bliver betragtet som tabu i modeland, finder jeg emnet enormt aktuelt. Dog vil jeg pointere, at bloggen her stadigvæk er en modeblog.

Jeg har altid haft godt selvværd. Jeg ved, at jeg er dygtig til de fleste af de ting, jeg foretager mig, og jeg føler mig sikker, når jeg kaster mig ud i projekter. Jeg bevæger mig som regel i kredse, hvor jeg værdsættes, og omgiver mig med mennesker, jeg elsker. Jeg har altså lært at kontrollere den side af min person, som klart er en af mine stærkeste sider.

Men én ting flyder nogle gange op i mig og kaster min tilbage i en depressiv og ulidelig tilstand: min selvtillid. Det er vigtigt at forstå, at der er stor forskel på selvtillid og selvværd, og at det, i hvert fald for mig, kun er den ene side, det slet ikke fungerer. Nogle gange er følelsen værre end andre, og jeg kan bryde grædefærdig ned over, hvor forfærdelig, jeg synes, jeg ser ud. Det behøver ikke at have et reelt fokus, men krop, hår, ansigt, alle områder af mit udseende står skiftevis på tur. Selvfølgelig er det blevet bedre med årene, da den naturlige udvikling går mod en større tilfredsstillelse og accept af den måde, jeg ser ud på, men omvendt er dette som regel det eneste i min hverdag, jeg kan blive ked af. Endnu hårdere er det, at være i et fag, hvor det ikke blot er mine faglige evner, men altså også mit udseende, der er i fokus. Jeg ved jo godt, at jeg ikke er jordens grimmeste skabning, men det er skidesvært at være utilfreds med noget, jeg reelt set ikke kan dygtiggøre mig indenfor. Ikke et universelt problem, det ved jeg, men til de af jer, der ikke deler min følelse, kan jeg sige, at området kan virke som det allervigtigste i verden i bevidstheden. Det er en utilstrækkelighed, der er svær at kæmpe imod.

For et par år siden fik min søster konstateret spiseforstyrelse, hvilket er det mest forfærdelige og traumatiske, der er sket for mig. Måske især fordi, jeg ikke ønskede at hun skulle kæmpe med samme forfærdelige selvtillidsfølelse, jeg selv sad med. Men på den måde er vi meget forskellige, og for Lærke handlede det mere om selvværdet, og altså ikke selvtilliden. Lærke er selv enormt god til at fortælle om oplevelsen, og jeg vil anbefale de af jer, der kæmpe med sygdommen at besøge hendes blog og læse om hendes kamp mod anoreksien.

Jeg har ikke lavet indlægget for at få sympati, men blot for at understrege, at en person som mig, der kan forekomme stærk, og som har opnået succes, altså også har sit at kæmpe med, og I behøver ikke at have “Sad Violin” kørende i baggrunden. Mange piger og drenge sidder sikkert derude og deler min frustration, og jeg vil utrolig gerne høre jeres historier.

36 comments

  • Emilie

    Hej Marie
    Fint indlæg, og jeg kender selv følelsen så godt, og har det ret meget ligesom dig, så fedt at du deler det!
    Og så er dit hår bare så skide flot til dig, er vild med det! 😍

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • EF

    Du er så forbandet smuk, og hold kæft hvor er du en kæmpe inspiration.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisbeth

    Hej Marie! Spændende indlæg. Man ved hvad du mener og hvad du vil frem med! Du er smuk og en person ser op til, og husk hvor mange der tænker på dig og vil ligne det som du ikke selv er tilfreds med. Jeg er glad for din blog – ser dog frem til flere personlige indlæg.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

    Nu har jeg efterhånden læst din blog meget længere tid, end jeg kan huske tilbage til. Jeg har altid følt, at der var noget helt særligt og magisk over dig. Du er alt det, jeg så inderligt ønsker at være. Nu ønsker jeg det endnu mere. Det kræver altså en del at stå frem med et SÅ personligt indlæg som dette, og jeg elsker dig endnu mere nu, end jeg gjorde før. For en gangs skyld føler jeg, at jeg kan spejle mig selv i dig og have de samme forfærdelige følelser indeni, som du har. TAK fordi du er ærlig, håber du vil blive ved med det (også selvom din blog er en modeblog). Modeblog eller ej, vil være din faste og trofaste læser til den dag, du ikke har en blog mere.
    Knus og 1000 kys

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • TR

    Ej hvor er “vildt” du skriver dette indlæg idag! netop idag er jeg kommet
    Hjem fra arbejde, og brød fuldstændig sammen, men kunne ikke forklare nogen hvorfor, det var ikke noget der var sket idag, og heller ikke nogle der havde sagt noget til mig. Men de sidste par dage har jeg bare kæmpet mig op fra hullet hvor jeg var i, hvor jeg tænkte ” ej hvor er jeg grim ” ” ej hvor er min mave stor iforhold til mine tynde ben” ” hvorfor bliver min næse så stor når smiler ” og ” hvorfor har jeg ikke pæne tænder” og det er netop noget der kommer i perioder, men alligevel altid noget jeg fokusere på. Ikke fordi jeg bliver glad over du har det sådan. Men glad fordi du hjælper mange som feks mig. At det ikke er mig der skaber mig som en åndssvag, at der er mange piger der har det sådan. Også selvom man godt ved man ikke er verdens grimmeste skabning! Mange tak, for det fantastiske væsen du er!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Clara

    Hej Marie, jeg vil ikke gøre noget meget ukompliceret ret langt,
    – men jeg ville bare fortælle dig, at jeg har billeder af dig på min weheartit. (en hjemmeside, hvis du ikke kender den, som handler om at man deler billeder, som man finder inspiration, skønhed, eller bare mening i.)
    og de billeder jeg har lagt op af dig, har faktisk oftest været nogen, der fremhæver dine personlige ansigts-træk og din umiddelbare skønhed :) ikke tøjet, eller de eksklusive designer-genstande.

    håber du forstår, hvad jeg prøver at fortælle dig, knus.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

    Kæmpe thumps up for at du skriver et indlæg som dette! Synes personligt at din blog er blevet meget business, og man kan nok ikke sige upersonlig, men om ikke andet lidt følelseskold, og fred være med det, for du er jo pisse dygtig. Men dette indlæg gav i hvert fald lige en masse point i min bog, fordi du netop viser pisse meget personlighed, og så kræver det sgu også en del at ligge et så følsomt emne op til offentlig skue.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna Juel Mauritzen

    Hej søde Marie. Jeg deler fuldstændig den samme følelse, som du gør. Dog svinger det med både selvtilliden og selvværdet, og ikke kun det ene. Jeg har stået over for mange situationer, som bl.a. mobning, hvor jeg i næsten 10 år enten har været lukket ude af sammenholdet eller er blevet fortalt næsten hver dag, at jeg var grim og uintelligent. Det har jeg desværre taget til mig, og det er meget svært for mig at få komplimenter. Mine venner/veninder og familie har desværre lidt svært ved at forstå det, når jeg nogle gange afviser enhver form for kompliment. Det er nok også meget lettere at forstå, hvis de selv har prøvet at stå i en lignende situation, hvilket de heldigvis ikke har. Jeg har førhen været en af de dygtigste elever i klassen, men det begyndte at gå dårligt, fordi jeg ikke turde at sige noget i timerne, for ellers ville jeg blive mobbet med, at jeg sagde for meget, spillede klog etc. Selvom jeg jo selvfølgelig svarede forkert på mange ting, så gik det mig ikke på, men dagen i dag, så skælder jeg mig selv ud, hvis ikke jeg kan svaret. Jeg bliver decideret vred på mig selv. Jeg har det meget bedre nu, når det gælder det sociale, for det hele vendte da jeg begyndte på gymnasiet. Jeg går nu i 3.g. og jeg har intet negativt hørt om mig selv fra andre, og jeg føler selv, at jeg har jordens bedste veninder, man nogensinde kunne ønske sig. Dog har jeg stadig min indre kamp, som skal overvindes. Problemet er jo, at jeg ikke tror på, at jeg har nogen som helst evner. Det går desværre ud over mine karakterer, at jeg er så selvdestruerende i mine tanker. Det går derfor også ud over mit selvværd, for jeg har desværre fået overbevist mig selv om, at hvis jeg ingen evner har, så er mit ydre også forfærdeligt at kigge på. Jeg har dertil heller aldrig oplevet at have en kæreste, og jeg har heller aldrig fået mit første kys, selvom jeg er mere åben over for fyrene, end hvad jeg var førhen. Det går virkelig meget ud over min selvtillid og mit selvværd, så jeg har en forfærdelig kamp med mig selv. Jeg kan sige, at jeg har aldrig haft det bedre før, end jeg har det nu, men dog alligevel ikke, for fortidens sår er altså ikke helet endnu.
    Jeg kan sagtens sætte mig i dit sted, og det er ikke en sjov følelse at have.
    For mig og for mange andre er du en fantastisk blogger, og som du selv siger det, så er du rigtig dygtig! Jeg vil også sige, at du er en utrolig smuk pige, for du har nemlig et unikt udseende, som rigtig mange drømmer om. Jeg gør i hvert fald. Og som du selv siger, så er du ikke den grimmeste person i hele verden. Der er jo reelt ikke nogen grimme personer i verden, for den indre skønhed smitter jo af på det ydre.
    Kys til dig fra mig :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Men det beviser jo bare, at ALLE har noget de kæmper med. At det lige er dit udseende forstår jeg ikke, men det er jo kun fordi jeg synes du er så mega smuk og elegant. Men jeg kender det selv. Jeg har hele mit liv fået at vide at jeg er “ih så smuk”, og det har da været en dejlig “feature” – bevares. Men dog ikke ensbetydende med at jeg engang imellem virkelig kan synes at jeg er det grimmeste nogensinde. Måske er det bare en rigtig god reminder om at man skal tænke/huske på de vigtige ting i livet, i stedet for at bruge sit liv på at græde over at man er grim – når man er gudesmuk. Makes sence?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

    Synes også det er et rigtig godt og personligt indlæg, som i høj grad er tiltrængt. Som du selv og andre også pointerer, så viser du aldrig svaghedstegn, hvilket gør dig lidt følelseskold og distanceret. Jeg tror, at det der gør en blog rigtig succesfuld er i høj grad, hvor meget læseren kan spejle/relatere sig til bloggeren. Det synes jeg ikke rigtig man kan med dig, men synes vi fik et fint indblik i den “virkelige Marie” med dette indlæg. Håber det giver mening :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Hej meget smukke Marie,
    Hvor er det skønt at se sådan et indlæg fra dig, også selvom der kun kommer ét af slagsen. Du kan nogle gange virke meget “on top” og aldrig
    vise svaghedstegn som du også selv skriver – sikkert fordi du har så meget succes og lykkes med rigtig mange ting. Men det er i hvert fald rart at kunne spejle sig en smule mere i dig og se, at du engang i mellem også kan være ked af det – for det er jo meget menneskeligt.
    Og desuden også rart at kende dig lidt bedre.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Flot indlæg Marie, jeg tror, at der er mange der kan nikke genkendende til dette. Jeg døjer selv med dage, hvor jeg går ned pga forskellige ting ved mit udseende. Jeg har også haft en spiseforstyrrelse, og ved hvor forfærdeligt hårdt det er, og især at komme ud på den anden side.

    Xoxo

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • TK

    Fantastisk indlæg.

    Vi har alle sider, vi kunne være foruden; Men man kan lære at leve med disse sider.
    Jeg klikkede straks ind på din søsters blog. Og hvor er hun stærk! Men jeg er sikker på, at hun mindst har en lige så stærk søster – For uden familie, venner kæreste… der er støttende, er det så godt som umuligt at komme igennem et sådant sygdomsforløb. Som pårørende skal man kunne klare den ene løgn om vægt/mad/motion efter den anden, og stadig stå ved, at man elsker personen – men hader SPISEFORSTYRRELSEN og dens løgne.

    Står selv midt i kampen efter 6 års hård kamp. Og jeg er så ubeskrivelig glad for, at min søster støtter og hjælper mig.

    Kommentaren skrev jeg egentlig mest for at fortælle, hvor meget det betyder, at man har en søster – som eks. dig – der bliver ved med at støtte og elske.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    Det kommer bag på mig, at du har det sådan.

    Ikke fordi at det er unaturligt, da jeg er sikker på, at de fleste kan være utilfredse med deres udseende, men mere pga. at du nogle gange lægger billeder op af dig selv på din tumblr, blog eller instagram i ikke særlig meget tøj. Det skal ikke forståes, som en kritik af dette, overhovedet ikke, men jeg tænker, at det må kræve en pæn mængde tilfredshed af sit udseende at dele sådanne billeder og bare i det hele taget have en modeblog, hvor de fleste billeder er af en selv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kristine

      Må melde mig utrolig enig med Stine, det må da kræve en ordenlig omgang selvtillid OG selvværd at lægge så mange billeder ud, hvor man er så bar.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det fede ved billeder man selv tager eller har kontrol over er netop den kontrol. Vinkel, belysning – et øjebliksbillede. Jeg kan selv tage måske 35 billeder og ende med at smide et op på min blog, hvis der kun er et, jeg er tilfreds med.
      Jeg aner ikke om det er det samme for Marie selvfølgelig – men sådan har jeg det i hvert fald :).

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda

    Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan du definerer selvværd og selvtillid? Ud fra dit indlæg lyder det som om at selvværd har noget ned udseende at gøre, hvor jeg havde forstået at det var hvor “værdig” man syntes man er? Og så selvtillid havde med udseende at gøre?
    Men hvad ved jeg – spændene at høre hvordan du definere det :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Selvtillid er, hvordan du definerer dine evner, selvværd hvordan du definerer dig selv :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Matilde

      Det tænkte jeg også! I følge ordbogen så er selvtillid en tillid til ens evner, fx. at man har selvtillid over noget man gør/laver, hvor selvværd er en følelse af at være værdig. Jeg ser min egen selvværd som noget der går ud over udseende. Det er følelsen af, at føle mig værdig, ikke pga hvordan jeg ser ud eller hvad jeg “kan”, men pga den jeg er, dybest set, som væsen. :-) Men vi kan jo alle have forskellige vinkler.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amanda

      Jeg er meget enig med dig Mathilde, og kan ikke 100p forstå din definition Marie :-) men nu forstår jeg da dit indlæg langt bedere ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emilie

      Det, du skriver det, er også rigtigt. Selvværd er mere “det indre”, og selvtillid handler mere om “det ydre”, hvis man kan sige det sådan.

      “Selvtillid og selvværd er to forskellige ting:
      Selvværd handler om det, du tænker om dig selv, den værdi du giver dig selv, og måden du dømmer dig selv på. Det er dét, du er. Selvtillid er mere baseret på ydre ting. For eksempel om du føler, at du er god til dit arbejde eller er dygtig i skolen. Det er dét, du kan.

      God selvtillid og højt selvværd hænger ikke nødvendigvis sammen.
      Den person, der udadtil virker selvsikker og har overskud, kan sagtens føle sig forkert og utilstrækkelig indeni.”

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Hold nu op – så kom indlægget endnu engang til at være en omgang flueknepperi i stedet for at koncentrere sig om der egentlige emne. Det kan jeg sgu egentlig godt synes, er lidt ærgerligt. Men jeg ved vel efterhånden, at hvert et ord vejes og måles her i blogland. Endnu en grund til ikke at udgive sådanne indlæg. Ironisk på en måde, men landet her er jo også fuld af ironi!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      …ikke nødvendigvis baseret på sidste kommentar, må jeg huske at nævne. Bare den generelle idé om at diskutere udenom det egentlige emne! :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nemo

      Det er da ikke at diskutere udenom? Det er da dig, der har en forkert definition af henholdsvis selvværd og selvtillid, så det er da klart vi ikke forstår hvad du mener i dit indlæg. Lad vær med at smide bolden over på os, når det er dig der er gal på den :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Jeg synes bare, at det er en fuldstændig misforståelse af indlæggets budskab. Det er fandeme ærgerligt, at man er så fokuseret på ordvalg, at man ikke kan læse indtil budskabet… Men well, der skal vel altid være nogle, der misforstår budskaber ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amanda

      Det er jo lidt svært at forstå dit budskab, hvis vi ikke kan forstå hvad du mener med dine ordvalg. Pas på du ikke tager det som en kritik, men som en undren og et spørgsmål til netop at kunne forstå dit indlæg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Rooo på, hold da op for en ordkløver klub, det her er blevet til. Chiiiilax!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har stor respekt for at du skriver en post som denne.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • K

    Det er et vildt spændende emne. Jeg er selv lige et år ældre end dig, så kan på mange måder godt følge dig og dine frustrationer der hvor du er i livet (ligesom alle andre normale mennesker, I think). OG det er så vildt, SÅ vildt, hvordan mine tanker omkring det ændrer sig nærmest dag for dag lige nu. Jeg bliver mere og mere…..”hvad fuck, så ser jeg ikke godt ud i dag, men så er der i morgen, og i morgen er nok bedre, og så er det egentlig heller ikke så vigtigt, og jeg kan altså skide godt lide de crossainter fra Netto og nu står jeg her jo alligevel og skal handle”. Du ved….man bliver lige så stille “voksen” og “moden” og ja…..det der “hviler i sig selv” som alle andre snakker om kommer snigende. Langsomt. Ikke sådan BUM, jeg er trods alt kun 23, men getting there. Og det helt uden at gøre noget for det. Det er en erfaring jeg ville ønske jeg kunne dele med piger ti år yngre end mig. Jeg sad selv med anoreksi dengang. Gid man kunne fortælle dem at der er vigtigere ting i livet, ikke? At de bare skulle slappe af. Undskyld for rodet kommentar, det jeg ville sige er vel egentlig bare: hvor er jeg glad for du benytter dig så positivt af din (iøvrigt meget velfortjente) popularitet hos det yngre segment og snakker om sådan et vigtigt emne. Så af hjertet TAK. Det er VIGTIGT. <3 Hilsen fast læser since forever.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dejligt indlæg. Jeg er på samme måde og frustreres især over, at folk synes, de ikke behøver at tage hensyn til én, fordi “man kan tage det”. Man oser jo af selvtillid. Men derfor kan man altså godt være fucked up indeni… ;)

    (PS: Det er 1. world problems. Den tredje verden har helt andre problemer at døje med.)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Louise

      Fordi mennesker i udviklingslande har ikke dårlig selvværd og oplever ikke at tvivle på sig selv, bare fordi de ikke har samme levestandard som danskere? Det er ikke for at med intension om at skabe debat men jeg synes der er en underlig tendens til at objektivisere mennesker fra udviklingslande på den måde. De har da præcis samme følelsesregister og hverdagslignende “smålig” frustration og kampe som enhver af os :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Emma

      Ja, men nogle gange er det sundt at sætte tingene lidt i perspektiv. I stedet for at fokusere så meget på sig selv og sit udseende, burde man måske lige kigge sig omkring engang. Du synes du har tykke lår, mens pigen i rullestolen uden nogle ben drømmer om bare at have nogle. Selvfølgelig skal man ikke altid se sig selv i forhold til andre, men jeg tror det er sundt og egentlig kilden til selvtilfredshed og lykke i denne verden at fokusere mindre på sig selv hele tiden og egentlig gøre noget godt for andre mennesker i stedet for. Og med “1st World Problems” menes der nemlig at vi skal tænke på hvor heldige vi egentlig er. Folk i udviklingslande får ikke engang udfyldt de basiske ting i behovspyramiden, mens vi med oceaner af designertøj i skabet, gratis uddannelse og lægehjælp, tag over hovedet og mad på bordet sidder og tuder over en lille delle på maven eller whatever. Det er i hvert fald bare min mening. Og med det sagt skal det lige siges, at jeg personligt ikke er en pind bedre, men arbejder dag for dag mod at blive min egen definition på et bedre menneske.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marie Stella Wibe Jedig

      Helt sikkert, men som jeg også nævner, så er det sgu svært at sætte sig ud over egne behov. Jeg ved godt, at jeg er heldig, men min psyke kan jo lide alligevel :-) Også selvom det ikke er “berettiget”. Sådan er vi mennesker nu engang indrettet. Et dansk barn græder over at have fået en iPhone i en forkert farve, et andet sted sidder et barn og græder, fordi det sletikke får mad. Nu var det bare slet ikke det, indlægget handlede om. Det handlede om at informere unge piger rundt omkring om, at de ikke er alene med følelsen af dårligt selvværd.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

SOMETHING ABOUT ME