QUALITY, MINIMALISM & MARIE

HOW TO CLEAN UP THE CLOSET

 

Ovenstående billede er fra FØR min grovsortering. Okay. Ømt område: Oprydning i garderoben. I forbindelse med mit nye projekt, har jeg gennemgået største sorteringsrunde i mit klædeskabs historie, solgt ud, og i stedet købt mig nye, lækre og sikre ønskekøb. Det kan være svært at rydde op i de kære klæder, og jeg har derfor udformet en lille “guide” med hjælp til oprydningen. Det er ikke sikkert, at den kan bruges af alle, men måske det i hvert fald kan være en inspiration eller et spark i den rigtige retning:

Lav en plan. Hvad vil du opnå med oprydningen? Er det grundet stilændring, eksklusivitetsnobberi, eller grundet ændret tøjstørrelse? Skriv ned på et papir, hvad du vil opnå med din nye garderobe. Allerede her har du et udgangspunkt for at smide det væk i garderoben, der ikke passer ind i din nye idé om den perfekte garderobe, og her må du absolut ikke være sippet. Ud med det gamle, ind med noget nyt.

Tøj, du ikke føler dig tilpas i, skal ud. Har du ikke haft et par jeans på de sidste tre måneder, kommer de sgu nok ikke på igen. Har du en strik, der får dig til at se tyk ud, skal den også ud. Er der en top i et materiale, du ikke synes er rart at være iført, skal den selvfølgelig heller ikke være en del af din nye drømmegarderobe. Vær derfor kræsen, og skriv på baggrund af denne type sortering ned på listen, hvilke beklædningstyper/genstande/materialer/brands, du absolut ikke går godt i spænd med.

Det tøj, din nye garderobe skal indeholde, skal passe i størrelsen. Derfor skal for stort og for småt tøj ud. Generelt set er formålet med en god garderobe at forstærke din selvtillid, og det er derfor vigtigt, at dit tøj sidder ordentligt, og er den rigtige størrelse. Jeg selv er stor tilhænger af oversize, så jeg tilvælger med vilje f.eks. for store T-shirts; men et par bukser, der sætter fokus på mindre heldige områder (eller lignende) skal selvfølgelig ud.

Sælg dit aflagte tøj til gode priser. Sørg for, at alt kommer ud af dit liv, så du kan starte på en frisk. Det aflagte tøj kan f.eks. sælges på Trendsales (læs mere her), eller på fashionmarkeder eller loppemarkeder (disse ved jeg ikke meget om, men informationer kan sikkert googles). Du kan også give tøjet til dine veninder, eller selvfølgelig til et velgørende formål. Har du tøj i dyrere prisklasser, vil jeg anbefale, at man får det solgt på f.eks. Trendsales. Det har jeg gjort. Og aflagt high street har jeg solgt ekstremt billigt til veninder og kollegaer.

Hvad skal din nye garderobe indeholde? Du lavede en plan til at begynde med, og alt, du erhverver dig fra ny af skal altså passe ind i denne plan. Mit bedste råd er, at inden du køber en vare, skal du minimum have tre kombinationsmuligheder i hovedet, hvorpå valgte items kan anvendes. Så vil din garderobe med tiden kunne krydses forskelligt, og du vil have mange kombinationsmuligheder. Det kan derudover være godt at finde en decideret inspirationskilde, som det er muligt at vende tilbage til, hvis man pludselig er i tvivl om et item; her er der ikke nødvendigvis tale om en person; der kan med fordel kreeres en collage med billeder fra dine yndlingsmagasiner, der inspirerer dig, eller en Polyvore, så du holder dig på sporet.

Spar sammen til de ting, du virkelig gerne vil have, i stedet for at spendere penge på “ligegyldigheder”. Det kan være en god idé at lave en månedlig eller halvårlig plan (afhængig af shoppebehov- og budget) over, hvilke items, der er på ønskelisten i øjeblikket. Fokuser og køb kun ting, der er en del af din “nye” stil og “nye” garderobe. Det kan eventuelt være en god idé at boycutte tøjkiggeri på nettet, hvis det, som hos mig, oftest er her, de dumme fejlkøb opstår. Jeg har desuden boycuttet flere highstreetbutikker, fordi det også ofte er her, jeg får brugt penge, jeg senere hen fortryder.

Held og lykke!

32 comments

  • Amy H

    TAK TAK TAK. Faldt lige over dit indlæg, og har seriøst manglet sådan et!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

    det kunne være så fucking lækkert engang at få et indlæg med billede af din garderobe efter grovsorteringen!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Det er måske lige optimistisk nok stort projekt :-) Men noget af det kan I få lov til at se da!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] alt, bare fordi det koster en 5′er (jeg gætter på begge dele). I hvert fald har jeg som flere andre virkelig brug for at rydde op i min garderobe og gennemtænke mine køb lidt mere. Jeg har […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] er ny læser hos inspirerende og smukke Marie Jedig, som skrev et rigtig godt indlæg om at rydde ud i sin garderobe, og om at bygge den op af gode kvalitetsting, og det kunne jeg egentlig godt tænke mig, at kaste […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Iben

    Super fedt indlæg, det ser virkelig ud til at være en pisse god guide – den skal jeg hvertfald følge i det nye år!
    Igen har du gjort det Marie! :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    Jeg har fuldt alle dine råd, men efter jeg har fået forskellige bud på trendsales, kan jeg nu desværre ikke helt finde ud af, hvordan køberen skal overføre penge til mig, det ville virkelig hjælpe, hvis du havde lyst til at lave en guide, eller fortælle os hvordan man gør det hurtigst, sikrest og nemmest. Jeg elsker forresten din blog, og læser den flere gange om dagen. Håber du vil hjælpe:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Du kan læse om det på TS, det er nok lettere :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Super godt indlæg! Jeg er blevet enormt inspireret og jeg skal straks i gang! Rigtig godt nytårs-projekt ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Tusind tak for alle de gode råd! Jeg har længe været frustreret over min garderobe, og hvordan jeg i fremtiden undgår fejlkøb – for dem har der simpelthen været for mange af nu…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lea

    Tak for igangsparket!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgitta

    God guide ! Ville lige høre hvor garderobestangsløsnigngen er fra ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Lidt besværligt at forklare her, prøv at søge dig frem her på bloggen, det er beskrevet :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Diana dissirama

    Den her guide er en lifesafer, Marie! Virkelig god guide! Føler mig så motiveret til at rydde op i garderoben! :) tusinde tak! :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara F

    Virkelig godt indlæg! Det er hjælpsomt og jeg kan godt lide dine guide indlæg!
    Har problemer med at købe alt for meget tøj online uden at hvide om jeg kan passe det. Jeg vælger selvfølgelig en rigtig størrelse, men jeg er aldrig rigtig sikker på om det nu også er den samme størrelse som jeg køber i butikker hjemme. Det ender altid med at jeg køber tøjet alligevel, og har allerede været ude for at købe en alt for lille skjorte og alt for store sko! Måske du også har nogle gode råd på det område?? Knus!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Kære Sara. Det kan jeg desværre ikke hjælpe med! Jeg er ret god til mine størrelser, så jeg laver sjældent størrelsesfejlkøb. Hav eventuelt dine størrelser skrevet ned i forhold til alle landes størrelsesguider og diverse yndlingsbrands (f.eks. bruger jeg forskellig størrelse i Acne jeans og Helmut Lang jeans), det er det bedste råd, jeg kan give :-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • genialt indlæg! Jeg har længe gerne ville ryde op i garderoben, men har ikke rigtig fået taget mig sammen :D Med ny energi går jeg i gang med at ligge en slag plan :) Jubiiii!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for en fed guide! Hvad gør man med ting, der nok ikke er helt lige dyre nok til at kunne sætte på Trendsales, men man har en langt mindre størrelse end stort set alle andre man kender?
    Og der er selvfølgelig nogle ting, som man ikke bruger om vinteren? Hvad gør man fx med sit sommertøj nu, så man holder sig inspireret?
    xx

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Jeg har samme garderobe vinter og sommer, så jeg kan ikke rigtig være behjælpelig dér! Vinter med strømpebukser under alt kort, sommer bruges jakker osv. jo stadigvæk til tider. Pels og frakker bliver pakket ned og genovervejet næste vinter :-)
      Jeg har ikke rigtig noget i mellemkategorien rent prismæssigt, alt highstreet er bare til mellem 20-100 kr. blandt veninder, alt dyrere f.eks. Acne og Rick Owens på Trendsales.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for en fed guide!!! Er selv igang med at rydde ud i min garderobe, for at få en lidt mere enkel og sofistikeret basisgarderobe, som du kan se her: http://Mathildelf.blogspot.com

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak Marie! Guiden er super god!
    Jeg går altid efter alle mulige lækre køb uden at tænke på hvad de skal matches med, og derfor får jeg ikke brugt tøjet ret meget, det her indlæg fik mig virkelig til at tænke over det.
    Skal også snart i gang med at rydde helt op i min garderobe, så jeg kan købe nye lækre ting, som er lige mig.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Hej! Fed Guide?
    Har du lyst til at afsløre dit trendsales brugernavn? Vil med glæde tjekke den ud!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har tidligere ryddet op i min garderobe (som kun består af high street), men jeg kan godt se at jeg slet ikke har været grundig nok. Du har så ret – man skal virkelig gennemtænke sine køb noget bedre.. Jeg tror at jeg ligesom dig vil have det nytårsfortsæt at få en perfekt garderobe. Tak for inspirationen Marie!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Laura

      Jeg har det på akkurat samme måde, men har også fået en god inspiration til at få inspiration til drømmegarderoben fra dig, Marie – så tak! ;-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • vildekaniner

      Åh, du er fandeme en skattebasse, du er!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

    TAK for den guide her!!!!:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Virkelig godt og gennemført indlæg – stor ros herfra og et stort tak for de gode råd (:

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det her er virkelig det bedste indlæg nogensinde, Marie. Tusinde tak for sådan et fantastisk indlæg med super fede råd!
    nckopp.blgapot.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for tips og gode råd ! :D

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Skau

    Seriøst lækker guide. Jeg har for nyligt ryddet op i min garderobe, men dine rød kan bruges alligevel. Især dine råd med hensynd til fremtidige køb. Jeg har selv været meget dårlig til at købe tøj, jeg egentligt gider at gå med når det kommer til stykket. Det er først efter, at jeg begyndte at læse din blog sammen med Silles og Lærkes blog, at jeg har fået styr på tingene igen. Så tusind tak for det! Jeg vil huske det med at stoppe op, og overveje om den vare jeg er ved at købe kan passe til mere end tre ting i mit klædeskab.

    Et lidt forsinket glædelig jul herfra! Og hav et rigtigt godt nytår!

    Hilsen Anne.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • AKS

    Jeg gik i gang med noget ligende i går. Tre nettoposer fyldt med tøj klar til at blivet givet væk og i dag var jeg så ude at købe mig én dyr ting jeg har ønsket mig længe. Acne Canada tørklædet i sort. pisse lækkert!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste i

QUALITY, MINIMALISM & MARIE